Hollannin ja Sveitsin media: Kaksi epäiltyä venäläisagenttia valmisteli tietomurtoa Skripalien myrkyttämistä tutkineeseen sveitsiläislaboratorioon

Epäillyt pidättiin keväällä Hollannissa ja karkotettiin Venäjälle.

Salisburyn myrkkyiskun tutkinnassa on käytetty myös sveitsiläistä Spiezin laboratoriota. Kuva: EPA-EFE/NEIL HALL

Kaksi epäiltyä venäläisvakoojaa pidätettiin keväällä Haagissa ja karkotettiin Venäjälle, hollantilainen NRC Handelsblad (siirryt toiseen palveluun) -lehti ja sveitsiläisen Tages-Anzeiger (siirryt toiseen palveluun) uutisoivat.

Lehtien tekemän selvityksen mukaan epäillyt olivat matkalla kohti Sveitsissä sijaitsevaan Spiezin laboratoriota. Epäiltyjen hallusta löydettiin tietomurtoon tarvittavia välineitä.

Sveitsin valtion omistama laboratorio tutkii joukkotuhoaseita. Bernin lähellä sijaitseva laitos on tutkinut muun muassa kemiallisten aseiden käyttöä Syyriassa ja Salisburyn myrkytystapausta. Entinen venäläisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija Skripal myrkytettiin Novitshok-nimisellä hermomyrkyllä Britannian Salisburyssa viime maaliskuussa.

Sveitsin tiedustelupalvelu NDB on vahvistanut kahden venäläisagentin pidätyksen ja karkotuksen. NRC Handelsblad -lehden haastattelemien nimettömien virkamieslähteiden mukaan epäillyt olivat Venäjän sotilastiedustelupalvelun GRU:n palveluksessa. Hollannin tiedusteluviranomaiset eivät ole kommentoineet tapausta.

Maaliskuun lopulla Hollannin pääministeri Mark Rutte ilmoitti, että maa vastaa Salisburyn myrkytystapaukseen karkottamalla kaksi Venäjän suurlähetystössä työskentelevää tiedustelupalvelun työntekijää. Tiedossa ei ole, liittyvätkö tuolloin karkotetut henkilöt nyt paljastuneeseen vakoiluyritykseen.

Lue lisää: