Kaksi hirmumyrskyä, viisi kysymystä: Nämä asiat sinun on hyvä tietää Florencesta ja Mangkhutista

Florence on iskenyt Yhdysvaltain itärannikolle, Mangkhut koettelee lauantaina Filippiinien pohjoisosaa. Molemmat myrskyt tiedetään tuhoisiksi – mutta eri tavalla.

hirmumyrskyt
Rikkoutuneita laitureita vedessä.
Hirmumyrsky Florencen tuulet olivat jo rikkoneet laiturirakennelmia Atlantic Beachilla, Pohjois-Carolinassa 13. syyskuuta.Chip Somodevilla / AFP

Kokosimme yhteen maailman huomion kohteena olevista hirmumyrskyistä piirteitä, jotka niitä erottavat ja yhdistävät.

Kuinka voimakkaita?

Voimakkuudella mitattuna Filippiineille iskevä Mangkhut on selvästi vahvempi kuin Yhdysvaltain itärannikolla jo raivoava Florence.

Mangkhutin arvioidaan saavuttavan (siirryt toiseen palveluun) puuskittaisissa tuulissa jopa 305 kilometrin tuntinopeuden. Se on voimakkuudeltaan ylimmässä eli viidennessä kategoriassa.

Voimaansa menettänyt Florence puhaltaa kovimmillaan 215 kilometriä tunnissa. Florencen vaarallisuus johtuu paljolti siitä, että se on hirmumyrskyksi poikkeuksellisen pitkäkestoinen.

Jos se kestää ennustetut puolitoista vuorokautta, myrskytuuli nostattaa vedenpintaa rannikolla useita metrejä.

Kuinka laaja vaara-alue?

Florence myrskyää halkaisijaltaan 260 kilometrin laajuisella alueella. Suomesta katsottuna se tarkoittaisi sitä, että hirmumyrsky tekisi tuhojaan samanaikaisesti Helsingistä Poriin asti.

Viranomaisten antama myrskyvaroitus koskee yli kymmentä miljoonaa itärannikolla asuvaa ihmistä.

Mangkhutin ennustetulla reitillä (siirryt toiseen palveluun) Flippiineillä asuu yli neljä miljoonaa ihmistä, joiden lasketaan olevan suoranaisessa vaarassa.

Miten valmistauduttu?

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat saaneet osakseen kovaa arvostelua luonnonkatastrofeihin valmistautumisesta.

Päättäjät eivät kuunnelleet ilmastotieteilijöitä, jotka varoittivat merivesien nousevan ilmastonlämpenemisen takia. Esimerkiksi Pohjois-Carolinan päättäjille tehtiin tiettäväksi jo kahdeksan vuotta sitten, että liian lähelle rantaa rakennetut talot ovat vaaravyöhykkeellä.

Filippiiniläiset kalastajat siirtävät venettä pois rannalta.
Frncis R. Malasig

Rutiköyhällä Filippiineillä ei ole samanlaisia mahdollisuuksia varautua luonnonkatastrofeihin kuin suurvallalla.

Tuhansien ihmisten evakuointi kuitenkin on käynnissä ja kouluja on suljettu, ja esimerkiksi Filippiinien Punainen Risti on hälytysvalmiina auttamaan myrskyn kouriin joutuvia ihmisiä.

Mitä tekee valtionjohto?

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on valanut kansakuntaan uskoa twitter-viesteillä. Trump kehottaa kansalaisia varovaisuuteen mutta vakuuttaa samalla, että Yhdysvallat on täysin varautunut myrskyyn.

Filippiinien presidentin Rodrigo Duterten (siirryt toiseen palveluun)kerrotaan osallistuneen siviilipuolustusta järjestävän viraston kokoukseen, mutta muuten hän on esiintynyt kriisin aikana julkisuudessa säästeliäästi.

Maiden aikaisemmat luonnonkatastrofit?

Sekä Yhdysvallat että Filippiinit ovat kärsineet kovista luonnonilmiöistä viime vuosina.

Filippiineillä riehuu vuosittain noin 20 taifuunia. Ne koituvat satojen ihmisten kohtaloksi, ja estävät samalla esimerkiksi maanviljelijöitä saamasta kunnon satoja.

Yhdysvalloissa hurrikaani Maria aiheutti vuosi sitten ennennäkemätöntä tuhoa Puerto Ricossa. Arviolta 3 000 ihmistä sai surmansa.

Vuonna 2005 yli 1 800 ihmistä sai surmansa hurrikaani Katrinan kourissa Louisianassa. (siirryt toiseen palveluun)

_Lue myös: _ Supertaifuuni uhkaa Filippiinien riisiaittaa – Viljelijät uurastavat yötä päivää korjatakseen satonsa