Hyppää sisältöön

Muovia saatetaan kerätä kohta yhä useammassa taloyhtiössä eri puolilla Suomea – Tiukennuksia pohditaan eri puolella maata

Eri puolilla Suomea selvitellään, onko muovinkeräyksen muuttaminen pakolliseksi taloudellisesti ja ympäristön kannalta järkevää.

Kaikki kuvassa näkyvät muoviroskat kuuluvat kierrätykseen. Kuva: Jenni Frilander / Yle

Muovinkeräyksestä tulee pääkaupunkiseudun taloyhtiöissä pakollista, mikäli Helsingin seudun ympäristöpalveluiden hallituksen esitykseen ei tule suuria muutoksia.

Vuonna 2021 biojätettä, muovi-, lasi- ja kartonkipakkauksia sekä pienmetallia kerätään pääkaupunkiseudun kiinteistöistä, joissa on vähintään viisi huoneistoa.

Tähän saakka muovipakkausten keräys kiinteistöiltä on ollut vapaaehtoista.

HSY:n hallituksen esitys menee seuraavaksi lausuntokierrokselle, ja päätöksen pitäisi olla sinetöity tässä joulukuussa. Ennen sitä myös asukkaat voivat kertoa näkemyksensä HSY:lle.

Viime vuonna teetetystä HSY:n kyselystä selviää, että valtaosa asukkaista on valmiita lajittelemaan enemmän, jos keräyspaikka on omassa taloyhtiössä tai lähellä kotia.

Tällä hetkellä kodeissa syntyvän jätteen kierrätysaste on pääkaupunkiseudulla noin 48 prosenttia.

– Olemme arvioineet, että nykyinen kotitalousjätteiden kierrätysaste nousisi sellaisen 2–3 prosenttiyksikköä tuonne noin 51 prosenttiin uuden määräysten tullessa voimaan, sanoo HSY:n jätehuollon toimialajohtaja Petri Kouvo.

Pakollinen muovinkeräys ei aina kannata

Suomen Kiertovoima ry:n viestinnän asiantuntijan Kaisa Halmeen mukaan Suomen kaltaisessa suurilta osin harvaan asutussa maassa on väistämättä suuria aluekohtaisia eroja siinä, minkä materiaalien keräily on taloudellisesti ja ympäristön kannalta järkevää.

Tästä syystä ei välttämättä ole huono asia, jos jossain päin maata muovin kiinteistökohtaista keräilyä ei lähdetä toteuttamaan.

– On myös alueita, joilla ei vieläkään ole saatu edes sekajätteiden osalta jätteiden kuljetusta kunnan vastuulle. Näillä alueilla voi olla hyvin vaikea saada aikaan kuljetuslogistiikkaa, jossa haitat materiaalien keräilystä saadaan hyötyjä pienemmiksi, Halme sanoo.

Vastuu muovipakkausten keräyksestä ja kierrätyksestä on jätteen tuottajilla, kuten esimerkiksi tuotteita pakkaavalla teollisuudella, määrää jätelaki.

Lainsäädännön mukaan tuottajia ei velvoiteta järjestämään pakkausten keräystä kiinteistöillä. Kunnan tai alueen jätehuoltoyrityksen kautta voi kuitenkin saada keräystä asuinkiinteistöille.

Muovinkeräyksiä järjestetään kiinteistöille vapaaehtoisena tai pakollisena.

Tiukennuksia punnitaan eri puolilla Suomea

Prosessi jätehuoltomääräysten muuttamiseksi on käynnissä tai selvityksessä eri puolilla Suomea.

Esimerkiksi Pirkanmaalla aloitettiin viime keväänä vapaaehtoinen pilottimainen muovinkeräys, jonka tulokset ovat olleet hyviä.

– Kiinteistöt, jotka lähtevät mukaan, saavat isännöitsijältä ohjeet siitä, mitä sinne saa laittaa. Kun kuormia on katsottu, niin aika siistiä tavaraa on ollut, sanoo tekninen päällikkö Timo Varsala Pirkanmaan jätehuollosta.

Lounais-Suomessa muovipakkausten keräys on ollut pakollista tämän vuoden kesäkuun alusta sellaisissa kiinteistöissä, joissa on vähintään 20 asuntoa.

– Päätösten taustaksi tehtiin elinkaariselvitystä ja tutkittiin ilmastovaikutuksia siitä, miten laajasti voidaan kerätä eri jätelajeja niin, että ilmastovaikutukset ovat myönteisiä, sanoo Lounais-Suomen jätehuollon palvelujohtaja Jaana Turpeinen.