Supertaifuuni uhkaa Filippiinien riisiaittaa – Viljelijät uurastavat yötä päivää korjatakseen satonsa

Mangkhut-taifuunin lähestyy Filippiinien pohjoisosaa. Sen odotetaan rantautuvan sinne 70 metriin sekunnissa nousevalla tuulennopeudella.

Taifuuni Mangkhut
Kalastajat valmistelivat satamaa Mangkhut-taifuunin alla.
Francis R. Malasig / EPA

MANILA Myrskytuulet puhaltavat Filippiineillä riisin- ja maissin viljelyalueiden läpi. Alueet tuottavat ainakin puolet eli kahdeksan miljoonaa tonnia riisiä maan ruoantuotannosta.

Filippiinit on maailman kahdeksanneksi suurin riisin tuottaja, mutta sekään ei riitä ruokkimaan yli sadan miljoonan väestöä.

Varhain lauantaina Suomen aikaa tälle seudulle on iskemässä supertaifuuni Mangkhut, jonka tuulet puhaltavat puuskissa jopa 70 metriä sekunnissa.

Taifuuni voi aiheuttaa miljoonien tuhot

Maatalousministeri Emmanuel Pinol ennusti tiedotustilaisuudessaan tällä viikolla, että taifuuni voi aiheuttaa jopa 200 miljoonan euron satotuhot. Hän arvioi, että pahimmillaan noin 900 000 hehtaaria riisipeltoja tuhoutuisi Luzonin saarella.

Vuoristoisessa Pohjois-Luzonissa ja viljavassa Cagayanin laaksossa Sierra Madren ja Cordillera-vuoristojen kupeessa riisiä kasvattavat sadat tuhannet pienviljelijät. He ovat uurastaneet yötä päivää korjatakseen riisisatonsa ennen hirmumyrskyä.

Filippiiniläisviljelijä kyntää riisipeltoaan Mayon-tulivuoren juurella.
Filippiiniläisviljelijä kynti riisipeltoaan Mayon-tulivuoren juurella tammikuussa.Francis R. Malasig / EPA

Taifuunin reitillä neljä miljoonaa ihmistä

Pohjois-Luzonilla on totuttu supertaifuuneihin. Tämä on jo kolmas seutua koetteleva voimakas taifuuni tällä vuosikymmenellä.

Se ei kuitenkaan helpota asukkaita, joita uhkaavat maanvyörymät, tuulet ja tulvat. Mangkhut-taifuunin tuhovoimaisimmalla reitillä asuu viranomaisten mukaan yli neljä miljoonaa ihmistä.

Moni asuu heppoisesti rakennetuissa majoissa, jotka romahtavat helposti taifuunin voimasta. Ihmiset ovat vahvistaneet talojensa kattoja muun muassa köysillä ja kivillä ja naulanneet ikkuna-aukkoja umpeen. Vuoristoseudulla maanvyörymät ovat iso uhka.

Alueella sijaitsee viranomaisten arvion mukaan noin 48 000 kevyestä materiaalista rakennettua asuintaloa, jotka ovat nyt vaarassa tuhoutua.

Myrskytulva voi nousta kuuteen metriin

Kauniiden hiekkarantojen reunustamalta rannikolta on evakuoitu tuhansia ihmisiä myrskytulvan tieltä, jonka ennustetaan nousevaan jopa kuuteen metriin. Viisi vuotta sitten Haiyan-taifuunin yli 6 000 kuolleesta suuri osa menehtyi myrskytulvassa.

Taifuuni riepottelee Filippiinien pohjolan ainutlaatuista maisemaa. Cordillera-vuorilla kasvaa trooppisia mäntymetsiä, ja alueella asuu useita alkuperäiskansoja. Taifuunin ennustetaan myös tuntuvan matkailijoiden suosimilla Banauen riisiterasseilla.

Lue lisää:

Filippiinit valmistautuu supertaifuunin saapumiseen – Mangkhut iski jo Tyynenmeren saarille