Venezuelan Maduro vierailee Kiinassa – Haluaa lainaa "isosiskolta"

Venezuelan talousministerin mukaan Kiina on luvannut viiden miljardin dollarin lisälainan inflaation kanssa kamppailevalle öljyntuottajamaalle.

Venezuela
Venezuelan presidentti Nicolás Maduro aloitti tänään kolmipäiväisen valtiovierailun Kiinassa.
Venezuelan presidentti Nicolás Maduro aloitti tänään kolmipäiväisen valtiovierailun Kiinassa.PRENSA MIRAFLORES / EPA

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro tapaa perjantaina Kiinan presidentin Xi Jinpingin Pekingissä. Maduron mukaan tänään alkavan kolmipäiväisen valtiovierailun tarkoitus on syventää maiden välisiä taloudellisia ja energiapoliittisia suhteita.

– Kiina on isosiskomme. Olen hyvin onnellinen, kun tapaan meidän veljemme Xi Jinpingin, Maduro sanoi ennen matkaa.

Kiina on Venezuelan suurin velkoja. Viime vuosikymmenen aikana Kiina on myöntänyt Venezuelalle avustuksia, lainoja ja investointeja yli 65 miljardin dollarin edestä. Näitä velkoja Venezuela on lyhentänyt öljytoimituksin, mutta lainaa on edelleen noin 20 miljardia dollaria.

Venezuelan talousministerin Ramón Lobon mukaan Kiina on nyt suostunut antamaan viiden miljardin dollarin lisälainan, Bloomberg News raportoi.

Mahdollinen uusi laina tulee tarpeeseen. Maduron hallinto on jo pitkään rämpinyt suurissa talousvaikeuksissa.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on arvioinut, että Venezuelan inflaatio voi nousta miljoonaan prosenttiin vuoden loppuun mennessä. Öljynviejämaiden järjestön Opecin mukaan maan kuukausittainen öljytuotanto laski elokuussa alimmilleen sitten vuosien 2002–2003 tuotantolakkojen.

Taloudellinen alamäki ja Maduron autoritaariset otteet ovat johtaneet levottomuuksiin ja maastapakoon. YK:n arvioiden mukaan 2,3 miljoonaa venezuelalaista on lähtenyt ulkomaille viimeisen parin vuoden aikana.

Kiinaa Venezuelan kehitys ei vaikuta huolestuttavan.

– Viime aikoina Venezuelan hallinto on aktiivisesti edistänyt taloudellisia ja rahapoliittisia uudistuksia hyvällä sosiaalisella menestyksellä, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Geng Shuang kertoi torstaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Lännessä Maduron hallintoon on suhtauduttu kriittisemmin. Lehtitietojen mukaan Yhdysvallat neuvotteli aikaisemmin tänä vuonna Venezuelan opposition kanssa sotilasvallankaappauksesta.

Aiheesta muualla:

Nicolas Maduro heads to China as he tries to salvage Venezuelan economy (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, Reuters