Hyppää sisältöön

VM:n ennuste: Suomen talous kasvaa tänä vuonna 3 prosenttia

Ministeriö ennustaa, että tulevina vuosina talouskasvu hidastuu.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Valtiovarainministeriö ennustaa Suomen talouskasvun olevan tänä vuonna 3 prosenttia. Ensi vuonna kasvu hidastuu 1,7 prosenttiin ja vuonna 2020 1,6 prosenttiin.

Kesäkuussa ministeriö ennusti tämän vuoden talouskasvun olevan vain hieman pienempi, 2,9 prosenttia. Seuraavien vuosien talouskasvun valtiovarainministeriö arvioi puolestaan niukasti pienemmäksi kuin se ennusti kesäkuussa.

Keskipitkällä aikavälillä vuosina 2021–2022 talouden arvioidaan kasvavan noin prosentin vuodessa, mikä vastaa talouden potentiaalisen tuotannon kasvuvauhtia.

Kotitalouksien kulutuskysyntää rajoittaa ministeriön mukaan kuitenkin se, että reaalisten käytettävissä olevien tulojen määrä ei kasva samaan tahtiin kuin aiemmin.

Valtiovarainministeriö arvioi Suomen työllisyysasteen nousevan 73 prosenttiin vuonna 2020. Nykyhallitus on tavoitellut ensi vuonna päättyvällä vaalikaudellaan 72 prosenttia, joka oli Tilastokeskuksen heinäkuun lukujen mukaan jo liki saavutettu.

Ministeriön arvio työttömyysasteen kehityksestä lipsahti julki jo eilen Työttömyysvakuutusrahaston tiedotustilaisuudessa.

VM ennustaa, että työttömyysaste putoaa ensi vuonna 6,9 prosenttiin. Valtiovarainministeriön talousennuste on tärkeä, koska valtion budjetti rakennetaan sen varaan.

.
.