Ruotsissa lopullinen vaalitulos lykkääntyy – vaalijärjestelmän erikoisuudet hidastavat tuloksen valmistumista

Ruotsin vaaliviranomaisen mukaan tarkistuslaskennan odotetaan nyt valmistuvan viikonloppuna.

Ruotsin vaalit
Sotkuinen äääntenlaskentapöytä
Ruotsissa ääntenlaskenta on ollut työlästä korkean äänestysvilkkauden ja ennakkoäänten suuren määrän seurauksena. Virallinen tulos on tarkoitus vahvistaa sunnuntaina, viikko vaalien jälkeen.Johan Nilsson / EPA-EFE

Ruotsissa saatiin eilen valmiiksi alustava vaalitulos, johon on laskettu mukaan sekä ennakkoäänet että ulkomailla annetut äänet. Täksi päiväksi odotettu lopullinen vaalitulos lykkääntyy kuitenkin sunnuntaille, kertoo Ruotsin vaaliviranomainen. (siirryt toiseen palveluun)

Äänten tarkistuslaskenta saadaan todennäköisesti valmiiksi lauantaina ja virallinen tulos voidaan julkaista sunnuntaina.

Vaaliviranomaisen mukaan ääntenlaskenta on näissä vaaleissa ollut poikkeuksellisen aikaa vievää korkean äänestysvilkkauden ja ennakkoäänten suuren osuuden takia. Yli 87 prosenttia äänioikeutetuista kävi äänestämässä valtiopäivävaaleissa.

Ennakkoäänet ja henkilöäänet hidastavat

Ennakkoäänten laskenta alkaa Ruotsissa samaan aikaan vaalipäivän äänten kanssa, koska Ruotsin järjestelmässä ennakkoäänen voi perua vielä vaalipäivänä.

Ruotsissa äänestetään ensisijaisesti puoluetta ja ehdokkaat on valmiiksi pantu järjestykseen. Ylimpänä oleva pääsee varmimmin läpi, jos puolueen äänet riittävät paikkoihin.

Äänensä voi puolueen lisäksi ohjata myös yksittäiselle ehdokkaalle tekemällä ruksin nimen kohdalle. Ruksattujen vaalilippujen läpikäynti on hidasta.

Blokit lähes tasoissa, ruotsidemokraatit kolmantena blokkina

Eilen julkaistun alustavan vaalituloksen mukaan punavihreä blokki saa 144 valtiopäiväpaikkaa, porvariallianssi 143 ja ruotsidemokraatit 62 paikkaa. Tähän tulokseen ei odoteta muutoksia tarkastuslaskennassa.

Hallituksen muodostaminen on näissä oloissa vaikeaa. Ruotsin valtiopäivät avataan 24. syyskuuta. Todennäköisesti jo seuraavana päivänä nykyinen Stefan Löfvenin johtama sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen vähemmistöhallitus äänestetään vallasta.

Lue lisää:

Ruotsi on epävarman äänestäjän toivemaa – Katuva ennakkoäänestäjä voi perua äänensä vielä vaalipäivänä