Mikä hohtaa pimeässä sinisenä ja tuottaa voimakkaita hermomyrkkyjä? Se on panssarisiimalevä, jota on taas löydetty Itämerestä

Yöllä sinisenä hohtavaa levää on havaittu tänä syksynä Raaseporin saaristossa ja Ahvenanmaan saaristossa Flöglössä.

myrkyt
Sininen hohde vedessä
Alexandrium ostenfeldii -panssarisiimalevää kutsutaan myös merituleksi tai vedensäihkyksi.Stefan Simis

Tänä syksynä Raaseporin saaristossa ja Ahvenanmaan Föglössä on ihmetelty yöllä turkoosia hohdetta meressä.

Ihmiset ovat tehneet havainnoistaan ilmoituksia Suomen ympäristökeskukseen.

Ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Sanna Suikkanen pitää todennäköisenä, että kyse on myrkyllisestä panssarisiimalevästä, tarkemmin sanottuna Alexandrium ostenfeldii –nimisestä lajikkeesta. Kyseisen lajikkeen kukinnat hohtavat yöllä sinisenä.

– Emme ole tutkineet vesinäytteitä, mutta on hyvin todennäköistä, että se on tämä meidän hyvin tuntema laji. Se aiheuttaa tällaista yöllä hohtavaa kukintaa.

Pimeässä hohtavaa levää kutsutaan myös merituleksi. Kauniin ulkomuodon ei pidä antaa hämätä, sillä levä on myrkyllistä. Alexandrium ostenfeldii –panssarisiimalevä tuottaa voimakkaita hermomyrkkyjä eli saksitoksiineja.

Suomen Akatemian verkkosivuilla kerrotaan (siirryt toiseen palveluun), että saksitoksiini on yksi pahimmista meressä syntyvistä myrkyistä.

Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Sanna Suikkanen kertoo, että myrkky voi kulkeutua ihmiseen simpukoiden kautta.

– Itämerellä meidän onni on se, että täällä simpukat ovat hyvin pieniä ja niitä ei juuri viljellä eikä syödä. Simpukat keräävät kaikista eniten näitä myrkkyjä itseensä, eli sitä kautta ihmiset ovat saaneet myrkytyksiä. Maailmalla on sattunut kuolemantapauksia. Mutta jos nyt ei syö simpukoita, niin itämerellä tämä ei ole hirveän vaarallista ihmiselle.

Panssarisiimalevän punaiseksi värjäämää merivettä.
Päivällä panssarisiimalevän kukinta voi värjätä veden punertavaksi.Elin Lindehoff

Suikkasen mukaan Ympäristökeskuksen aiemmassa tutkimuksessa havaittiin, että myrkkyä kertyi jonkin verran myös kaloihin, mutta lähinnä kalojen sisäelimiin.

– Myrkkyä ei niinkään kertynyt kalan lihaan. Lähinnä pitäisi välttää kokonaisten kalojen käyttöä. Ei kannata antaa niitä myöskään lemmikkieläimille niillä alueilla, joilla havaitaan leväkukintaa.

Herkkäihoisen kannattaa välttää uimista

Pitäisikö uimista välttää vedessä, jossa on havaittu yöllä sinisenä hohtavaa panssarisiimalevää?

– Jos on herkkäihoinen tai allerginen henkilö, niin ei varmaan kannata uida. Mutta kyllä ihmiset ovat uineet ja ihmetelleet, miten hienoa se on ollut ihan pimeässä illassa uida tämmöisessä hohtavassa vedessä. Raaseporista ihmiset kertoivat, että uiminen tuntui siltä kuin olisi hiuksia osunut iholle uidessa, sellaiselta kihelmöinniltä, Suikkanen kertoo.

Alexandrium ostenfeldii –panssarisiimalevää on havaittu Suomen merialueilla aiemminkin. Havaintojen määrä on kuitenkin kasvanut 2000–luvulla.

– Meidän tutkimuksemme ovat osoittaneet, että se ei ole vieraslaji. Myös vanhat merimiehet ovat kertoneet, että aina silloin tällöin on havaittu näitä hohtavia kukintoja.

Alexandrium ostenfeldii –panssarisiimalevä kukkii loppukesästä, ja tämä kesä lämpimine syksyineen on suosinut lajiketta.

Suikkasen mukaan levän kukinnat ovat Suomen vesissä melko paikallisia. Meillä se menestyy erityisesti matalissa, rehevissä merenlahdissa etelä- ja lounaisrannikolla.

– Lajin leposolut vajoavat meren pohjaan kukinnan loputtua. Tämä ankkuroi levän samoihin merenlahtiin, mistä se sitten melkein vuodesta toiseen muodostaa jonkinlaisen kukinnan. Ei kuitenkaan joka vuosi niin voimakasta kuin tänä vuonna.

Aikaisempina vuosina panssarisiimalevää on havaittu myös esimerkiksi Loviisan edustalla.

Lisää aiheesta:

Myrkyllinen "meritulilevä" valtaa Itämerta: Tutkija kehitti uusia keinoja sen havaitsemiseen

Myrkkylevä värjää meriveden hohtavan turkoosiksi – Suomen ympäristökeskus kaipaa lisää havaintoja