Haaparannan Barents Centerin ylle uusia mustia pilviä: Tontti nykyisen omistajan velkojien haltuun

Barents Centerin piti alun perin valmistua Haaparannan ja Tornion rajalle vuonna 2016. Tähän asti paikalla on saatu aikaan vain iso veden täyttämä kuoppa.

Haaparannan kunta
Barents Centerin työmaa 8.6.2015.
Heidi Hannukainen / Yle

Barents Centerin tontti Haaparannalla siirtyy nykyisen omistajan velkojien haltuun. Ruotsin television mukaan (siirryt toiseen palveluun) muutos tehdään kuukauden sisällä. Nykyisen omistajan Concentin toimitusjohtaja sanoo, että hän ei tiedä mitä velkojat aikovat tontilla tehdä.

Velkojia on noin sata ja heillä on saatavia noin 241 miljoonan kruunun edestä.

Haaparannan kunnalle tilanne on hankala

Concent ilmoitti kesällä, että se ei rakenna tontille koulua, monitoimiareenaa eikä ostoskeskusta, vaikka rakentamisesta on sovittu kunnan kanssa.

Tällä hetkellä kunta on nalkissa vanha myyntisopimuksen kanssa. Se on laadittu niin, että Haaparannan kunnalla ei ole isoja mahdollisuuksia vaatia omistajilta mitään.

– Kunta voi aloittaa neuvottelut uuden tahon kanssa sen jälkeen, kun Concent on irtisanonut sopimuksen, sanoo kunnanneuvos Peter Waara SVT:lle.

Haaparanta on tuskaillut rakentamattoman tontin kanssa jo useita vuosia. Viimeksi toivoa herätti se, että torniolainen yrittäjä Erkki Hanhirova ja Ideaparkin pääomistaja Jarmo Viitala lähtivät hankkeeseen mukaan. Työt eivät kuitenkaan käynnistyneet ja sekin kuvio on sittemmin haudattu (siirryt toiseen palveluun).

Montusta kuitenkin uhkasakko?

Haaparanta on väsynyt asutusalueen keskellä olevaan veden täyttämään kuoppaan ja harkitsee uhkasakon asettamista, jos kuopalle ei tehdä mitään.

– Luonnollisesti teemme niin ennemmin tai myöhemmin. Rakennuslain mukaan meillä on oikeus asettaa tontin omistajalle uhkasakko. Tontin täytyy olla ihmisille turvallinen ja vaaralliset asiat on sieltä poistettava, Waara sanoo.

Concentin mukaan kysymys vesikuopasta kuuluu uusille omistajille.

– Se on yksi ensimmäisistä asioista, joihin heidän on tartuttava. On valitettavaa, että se näyttää siltä miltä se näyttää ja on näyttänyt siltä niin kauan aikaa. Sitä ei voi kuitenkaan täyttää ennen kuin tiedetään tontin käyttötarkoitus. Kuopalle voi löytyä hyvä käyttötarkoitus, sanoo Concentin toimitusjohtaja Björn Sahlström.