1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulipalot

Kynttilätehtaiden palot eivät ole Suomessa yleisiä, mutta ne aiheuttavat isoja vahinkoja – "Todennäköisesti joudutaan rakentamaan uusi tehdas"

Iso kynttilätehdas paloi perjantaiaamuna Salon Halikossa. Palopäällikön mukaan tehdas menetettiin käytännössä kokonaan. Tehtaan toimitusjohtaja ei uskalla vielä arvioida palosta koituneita taloudellisia vahinkoja.

tulipalot
Parafiinista syntyi valtavasti savua Salon tehdaspalossa.
Lina Frisk / Yle

Salossa perjantaiaamuna palanut Kynttilä-Tuotteen tehdas on valmistanut kynttilöitä 1960-luvulta lähtien. Halikkoon tehdas siirtyi vuonna 1982. Kynttilä-Tuote on perheyritys, samoin kuin Havin kynttilöitä valmistava Suomen Kerta.

– Tämä on todella merkittävä isku kynttiläteollisuudelle. Havi ja Kynttilä-Tuote ovat Suomessa ainoita teollisesti kynttilöitä valmistavia yrityksiä, muut valmistajat tekevät enemmänkin käsityönä, sanoo Suomen Kerta Oy:n toimitusjohtaja Linda Huikko.

Kynttilätehtaiden tulipalot eivät ole Suomessa kovin yleisiä. Havin tehdas Riihimäellä paloi pahasti 1970-luvulla, silloin tehdas jouduttiin rakentamaan kokonaan uudestaan.

– Todennäköisesti Salossakin pitää rakentaa uusi tehdas, mikäli tuotantoa aiotaan jatkaa.

Syksy on kynttilätehtaiden sesonkiaikaa, joten nyt palaneessa tehtaassa varastot ja raaka-ainetankit ovat olleet täynnä.

– Hyvä uutinen Salon palossa on se, että ilmeisesti varasto säästyi palolta, Huikko sanoo.

Kynttilätehtaan palosta syntyi sankka savu Halikossa.
Salon Halikossa paloi Kynttilä-Tuotteen tehdas varhain aamulla 14. syyskuuta 2018. Myrkyllisen ja erittäin runsaan savun muodostuksen takia alueen asukkaita jouduttiin evakuoidaan palopaikan läheisyydestä.Tarja Hiltunen / Yle

Tehtaassa paloi perjantaina pelastuslaitoksen arvioiden mukaan noin 200 tonnia parafiinia. Sitä käytetään kynttilöiden valmistuksessa. Tehdas tekee esimerkiksi hauta-, öljy- ja ulkokynttilöitä.

Parafiinia ei voi sammuttaa vedellä. Se pitää tukahduttaa, ja sen takia tehdaspalon sammuttaminen on ollut vaativa tehtävä.

Todennäköisesti Salossakin pitää rakentaa uusi tehdas, mikäli tuotantoa aiotaan jatkaa.

Linda Huikko

Palopäällikkö Markus Rautio kertoi aamulla Ylelle, että tehdas on käytännössä menetetty kokonaan. Kynttilä-Tuotteen toimitusjohtaja Mikko Linnamäki kommentoi iltapäivällä STT:lle, että taloudellisia arvioita vahingoista ei vielä ole. Hän kertoi ajatustensa olevan sekavat.

– En tiedä (jatkosuunnitelmista), täytyy sanoa suoraan. Nyt pitää levätä ja pohtia asioita, ennen kuin tehdään mitään päätöksiä.

Tehtaalla on 15 vakinaista työntekijää. Kynttiläsesongin alla tehtaalle oli palkattu myös viisi määräaikaista työntekijää.

Kynttilätehtaan savuavat rauniot
Kynttilätehtaan savuavat rauniot HalikossaKalle Mäkelä / Yle

Parafiini ei ole vaarallinen aine

Kynttilätehtaan palamisesta muodostui runsaasti sakeaa ja myrkyllistä savua.

Kynttilöiden valmistukseen käytettävä parafiinimassa ei itsessään ole luokiteltu vaaralliseksi aineeksi, kertoo Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEKin turvallisuusasiantuntija Jari Pouta.

– Tietysti savu on aina ihmisille haitallista, mutta parafiini ei aiheuta mitään erityistä vaarallisuutta.

Savu on aina ihmisille haitallista.

Jari Pouta

Pouta sanoo, että ihmisten on Salon palon takia turha alkaa pelätä kynttilöitä. Sen sijaan hän korostaa, että jokainen tutustuu oman asuntonsa pelastussuunnitelmaan.

– Jos haitallista savua on ilmassa, pelastuslaitos kehottaa usein sulkemaan asunnon ilmanvaihdon. Moni ei tiedä, miten tämä omassa asunnossa tehdään. Puheluita tulee asiasta meille – ja myös hätäkeskukseen, minne asia ei tietenkään kuulu.

"Pelonsekainen olo ollut, että jos siellä sattuu..."

Kynttilä-Tuotteen vieressä asuva Pirkko Nurmi on ollut tehtaalla töissä. Myös hänen toinen poikansa on Kynttilä-Tuotteella töissä.

– Tai oli vielä eilen. Tänään ei tietenkään mennyt. 16 vuotta hän on ollut siellä.

Pirkko Nurmi kertoo, että tulipalon mahdollisuus on käynyt hänen mielessään jo aiemmin.

– Vähän sellainen pelonsekainen olo on ollut, että jos siellä sattuu tulipalo, niin siitä tulee todella suuri vaara.

Lue lisää:

Salon kynttilätehtaan jälkisammutustyöt käynnissä – Aamulla kodistaan evakuoitu: "Savu oli sankka ja palo levisi todella nopeasti"

Valoa kansalle jo 185 vuotta – kynttiläbisnes porskuttaa kohti uusia innovaatioita

Lue seuraavaksi