Sähkökatko yllätti keskussairaalan Hämeenlinnassa – valot pimenivät osassa leikkaussaleista kesken operaation

Läheltä piti -tilanne syntyi, kun sähköt katkesivat. Kanta-Hämeen keskussairaalan päiväkirurgian akustojärjestelmän virransyöttö ei toiminut niin kuin pitäisi.

sähkökatkot
Kanta-Hämeen keskussairaalan leikkaussali
Kanta-Hämeen keskussairaalan päiväkirurgian leikkaussaleista osassa valot pimenivät hetkeksi sähkökatkon takia.Timo Leponiemi / Yle

Torstaina 13. syyskuuta laaja sähkökatkos kello 10 aikaan keskeytti Hämeenlinnassa koko Kanta-Hämeen keskussairaalan sähkönsyötön noin minuutin ajaksi.

Sairaalan aggregaateilla toimiva varavoimajärjestelmä käynnistyi suunnitellusti, noin kymmenessä sekunnissa katkon alkamisesta.

Päiväkirurgian akustojärjestelmä ei kuitenkaan toiminut niin kuin pitäisi. Sen tarkoituksena on varmistaa, ettei leikkausvalaisinten sähkönsyötössä tule lainkaan viivettä. Katkon aikaan käynnissä oli seitsemän leikkausta, mutta kaikissa saleissa valot eivät sammuneet.

Päiväkirurgian saleissa uudet led-leikkausvalot eivät palautuneet välittömästi. Akuston ja valaisimen välillä oli teknistä häiriötä, jota nyt selvitetään, kertoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Seppo Ranta. Tapaus ei aiheuttanut potilasvahinkoja.

Järjestelmät testattu

Kaikkien leikkaussalien varmennetun sähkönjakelujärjestelmän akuston toiminta testattiin heti sähkökatkon jälkeen. Sen havaittiin toimivan, mutta viivettä ilmeni joidenkin valaisimien syttymisessä. Kaikki valaisimet tutkitaan vielä tarkemmin yhteistyössä laitetoimittajan kanssa.

Tapahtuneesta raportoidaan Valviralle niin sanottuna läheltä piti -tilanteena.

KHSHP:n johtajaylilääkäri Seppo Ranta kertoo, että esimerkiksi tähystyslaitteet ja mikroprosessoria käyttävät järjestelmät voivat sammua jo lyhyestäkin sähkökatkosta.

– Käymme läpi leikkaussaleja laajemminkin. Tänään sovimme, että selvitämme sairaalan kaikki laitteet, jotka tarvitsevat sähköä potilaan hoitoon liittyen. Arvioidaan, syntyykö merkittävä potilasturvallisuusriski, jos laitteen sähkönsyöttö hetkeksikään katkeaa.

Sairaala tekee toimenpidesuunnitelman tarvittavista toimenpiteistä.

Korjaustoimet selviävät pikapuoliin

Selvitys saataneen tehtyä aika nopeasti, joidenkin päivien aikana.

– Isompi kysymys on, millä nopeudella itse korjaustoimet voidaan tehdä. Katkottomat virtajärjestelmät vaativat aika paljon tilaa ja jäähdytysjärjestelmiä, ja niiden mahduttaminen vanhaan rakennukseen voi olla aika haastavaa.

Rannan mukaan suomalaissairaaloissa on varsin yleistä, että generaattorit käynnistyvät sähkökatkon yhteydessä.

– Siihen menee muutama sekunti, kun dieselmoottori käynnistyy ja alkaa jauhaa sairaalan kellarissa sähköä. Uusiin sairaalarakennuksiin on enemmän rakennettu katkottomia virransyöttöjärjestelmiä, jotka hoitavat generaattorin käynnistymisen muutaman sekunnin viiveen.

Täsmennetty uutisen alaotsikkoa 14.9. klo 21.30: Fingridin viestinnästä kerrotaan, että sähkökatkon syy ei ollut kantaverkossa.