Yle selvittää väitteet vääränlaisesta vallankäytöstä kotimaisten tuotantojen rahoituksessa

Osa elokuva-alalla työskentelevistä ihmisistä kokee, etteivät Ylen rahoituspäätökset ole tasa-arvoisia tai kohtuullisia.

Yle
Yleisradion linkkitorni Helsingin Pasilassa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Yleisradio aikoo selvittää, onko kotimaisen elokuvan rahoituspäätöksiä tehtäessä syyllistytty vääränlaiseen vallankäyttöön. Opetus- ja kulttuuriministeriön tilaaman selvityksen mukaan osa elokuva-alalla työskentelevistä kokee, ettei Ylen päätöksenteko ole tasa-arvoista tai kohtuullista.

– Haluamme selvittää, pitävätkö esitetyt asiat paikkansa. Tämä edellyttää yksityiskohtaisempaa tietoa ja hieman aikaa. Luonnollisesti haluamme varmistaa, että toimintatapamme ovat kunnossa, kertoo Ylen Luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén tiedotteessaan.

Häirintää ja epäasiallista kohtelua elokuva- ja teatterialoilla käsittelevässä selvityksessä elokuva-alalla työskentelevät ihmiset kritisoivat Yleä siitä, että "käytännössä muutama ihminen, joilla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus, voi päättää yksinään elokuvan rahoitukseen liittyvistä asioista ja jopa tekijöiden uran etenemisestä".

Yle on elokuva-alalla osarahoittaja, jonka osuus elokuvien budjeteista on keskimäärin 15 prosenttia. Yle ostaa vuosittain oikeudet noin 12 kotimaiseen pitkään elokuvaan.

– Ylen tavoitteena kaikissa sisällöissä on aina paras mahdollinen laatu ja suomalaisten hyvä palvelu. Tässä pidämme kiinni oikeudesta omaan arviointiin käsikirjoitusten, tuotantojen ja esitysoikeuksien hankinnassa, sanoo Vilén.

Selvityksessä kuullut henkilöt myös toivoivat, että Yle kantaisi nykyistä paremmin vastuuta tuotantojen toimintakulttuurista ja tekijöiden työehdoista.

Vilén huomauttaa, että Yle nosti kumppanuussitoumuksensa velvoittavuutta viime talvena. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sopimus tuotantoyhtiön kanssa voidaan purkaa, jos voidaan osoittaa, että yhtiö ei toimi esimerkiksi tasa-arvolain mukaisesti.

Lue lisää:

Ville Vilén: Kotimaisen draaman reilujen ja tasa-arvoisten käytäntöjen edistäminen on Ylelle tärkeää