Taloyhtiö halusi luopua harmaudesta ja maalautti päätyseinään valtavan seinämaalauksen: "Maksoi suunnilleen saman verran kuin tavallinen yksivärinen seinä"

Kiinteistöliitto muistuttaa, etta taloyhtiöiden on hyvä varautua taidehankintoja tehdessään myös erimielisyyksiin.

seinämaalaus
Muraali kerrostalon päädyssä
Kotkan Kymenlaaksonkadulle on valmistumassa ukrainalaisen taiteilijan Waonen, oikealta nimeltään Vladimir Manzhosin, maalaus.Pyry Sarkiola / Yle

KotkaSininen henkilönostin jyrähtää käyntiin. Se nostaa Kotkan Kymenlaaksonkadun yläpuolelle ison kasan maalitölkkejä, nostolavan kaiteeseen teipatun päivänvarjon sekä taiteilija Vladimir Manzhosin.

Taiteilijanimeä Waone käyttävä ukrainalainen Manzhos on maalannut muraaleja eli seinämaalauksia eri puolilla maailmaa sekä pitänyt taidenäyttelyitä Yhdysvalloissa ja monissa Euroopan maissa. Kotkassa hänen maalausalustanaan toimii yksityisen kerrostalon seinä.

– Talon asukkaiden ainoa pyyntö oli, että maalaisin värillisen kuvan. Itse olisin tehnyt mieluummin mustavalkoisen teoksen, Manzhos kertoo.

Suomeen saavuttuaan hänelle valkeni pyynnön syy.

– Tajusin, että kaikki on täällä harmaata ja pimeää puolet vuodesta. Toive käy siis järkeen, Manzhos sanoo.

Muraali kerrostalon päädyssä
Manzhosin surrealistinen muraali sijaitsee kotkalaisen asuintalon seinässä.Pyry Sarkiola / Yle

Mieluummin maalaus kuin yksivärinen maalipinta

Asuintalo, jonka seinään Vladimir Manzhosin teos sijoittuu, kuuluu taloyhtiö Kotkan RM-talolle. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Oke Kunelius kertoo, että hallitus teki pari vuotta sitten asunnonomistajille ja vuokralaisille kyselyn, jossa tiedusteltiin toiveita talon päätyseinästä.

Enemmistö vastaajista toivoi seinään taidetta esimerkiksi pelkän yksivärisen maalipinnan sijaan.

Kun yksi yhtiön hallituksen jäsenistä huomasi Upea18-festivaalin ilmoituksen, jossa etsittiin Kotkasta paikkoja seinämaalauksille, hallitus otti järjestäjiin yhteyttä.

Valtakunnallisessa taidefestivaalissa maalataan yhteensä 20 katutaideteosta 12 paikkakunnalle, esimerkiksi Tampereelle ja Seinäjoelle. Kolmatta kertaa järjestettävän tapahtuman taustalla on taidekollektiivi Upeart.

Oke Kunelius
Taloyhtiö Kotkan RM-talon hallituksen puheenjohtaja Oke Kunelius toivoo, että muraalista on iloa vielä vuosikymmeniksi.Pyry Sarkiola / Yle

Teoksista kaksi sijaitsee Kotkassa. Brittiläisen Helen Burin maalaus Nelosteatterin seinään valmistui alkuviikosta, ja Manzhos viimeistelee surrealistisen seinämaalauksensa todennäköisesti tällä viikolla.

– Ohikulkijat ovat seuranneet taiteilijan työskentelyä ja kehuneet, että tule järjestämään meidänkin taloyhtiöön moinen taideteos. Positiivista palautetta on siis saatu jo tässä vaiheessa, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Oke Kunelius kertoo.

Taiteen toivotaan vaikuttavan asuntojen arvoon

Maalauksen hinnaksi taloyhtiölle tuli Kuneliuksen mukaan toistakymmentä tuhatta euroa.

– Suunnilleen saman verran olisi maksanut, että olisimme maalanneet päädyn vain yksiväriseksi, Kunelius sanoo.

Kunelius uskoo maalauksen vaikuttavan positiivisesti myös asuntojen arvoon. Kymenlaaksonkatu 12:ssa on 43 asuntoa ja 60 asukasta.

Muraali Kotkan Nelosteatterin seinässä
Brittiläisen Helen Burin maalaus valmistui alkuviikosta Nelosteatterin seinään.Pyry Sarkiola / Yle

Katutaide ei kuitenkaan automaattisesti tee kaupungeista kauniimpia paikkoja elää, uskoo taiteilija Vladimir Manzhos.

– Viime vuosina katutaide on yleistynyt maailmalla liikaa. On liian monia taiteilijoita, jotka haluavat matkustaa ympäri maailmaa maalaamassa, mutta eivät ole kovin hyviä tai eivät välitä laadusta, Manzhos sanoo.

Maalaukset voivat aiheuttaa myös kiistoja

Kiinteistöalan edunvalvonta- ja asiantuntijajärjestöllä Kiinteistöliitolla ei ole tietoa siitä, kuinka suosittuja seinämaalaukset ovat suomalaisissa taloyhtiöissä.

Liiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen ei muista, että liiton puhelinneuvontaan olisi tullut aiheesta minkäänlaisia kyselyjä. Hän on kuitenkin omassa arjessaan ollut huomaavinaan muraaleja katukuvassa enemmän kuin ennen.

Taide voi herättää asukkaissa enemmän tunteita kuin vaikkapa se, onko seinä valkoinen vai harmaa.

Kristel Pynnönen, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies

Taidehankintoihin voi liittyä kuitenkin mutkia, joista taloyhtiöissä on hyvä olla tietoisia.

– Taide voi herättää asukkaissa enemmän tunteita kuin vaikkapa se, onko seinä valkoinen vai harmaa. Tunteita ja näkemyksiä voi syntyä myös siitä, kuka päättää taidehankinnasta. Tässä Kotkan tapauksessa asukkaiden ja osakkaiden mielipidettä on selvitelty, mikä on hyvä, sanoo Pynnönen.

Pynnösen mukaan taloyhtiön olisi hyvä selvittää etukäteen myös se, tarvitseeko taideteos huoltoa valmistumisensa jälkeen. Esimerkiksi halvalla saadun teoksen maalit voivat olla tavallisia julkisivumaaleja kehnompia, ja rapistuvan teoksen ylläpito voi niellä rahaa.

RM-talon Kunelius kertoo, että Kymenlaaksonkadun seinämaalauksen huollosta ei ole toistaiseksi tehty suunnitelmia. Toiveena kuitenkin on, että maalaus voisi olla talon seinässä vuosikymmeniä.

Lue myös:

Kansainväliset muraalitaiteilijat valtaavat jälleen Kotkan – tänä syksynä tulossa kaksi uutta seinämaalausta

Tältä näyttää jättimäinen Fingerpori lähiön kerrostalon seinällä – suosittu sarjakuva tekee uuden aluevaltauksen