Geologit yllättyivät: Lounais-Britannia kuuluu Manner-Eurooppaan

Devonin ja Cornwallin kreivikunnat ovat geologisesti hyvin erilaisia kuin muu Englanti mutta samanlaisia kuin Ranskan Bretagne.

geologia
Piirroskartta Laurentian, Avalonian ja Armorican sijainnista nykyisessä Britanniassa.
Kallioperänsä perusteella Britannian pääsaari on kolmen kappaleen palapeli.Plymouthin yliopisto

Kymmenen tuhatta vuotta sitten nykyisestä Ranskasta pääsi kulkemaan kuivin jaloin Britanniaan. Sitten jääkauden jälkeiset sulavedet pakottivat kahlaamaan, ja kahdeksisen tuhatta vuotta sitten maayhteys katkesi kokonaan.

Se on vanhaa tietoa. Uutta sen sijaan on se, että Britannian lounaiskolkka kuuluu Manner-Eurooppaan – ainakin geologisesti.

Tutkijat ovat todenneet yllätyksekseen, että Britannian pääsaari ei olekaan tulosta kahden muinaisen maamassan törmäyksestä. Osallisena oli myös kolmas, joka tömäytti nykyiset Cornwallin kreivikunnan ja eteläpuolikkaan Devonin kreivikunnasta Britannian lisäosaksi.

Kanaali ei olekaan mannerten raja

Jo kauan sitten vakiintuneen käsityksen mukaan nykyiset Englanti, Wales ja Skotlanti syntyivät, kun Avalonian ja Laurentian minimantereet yhdistyivät runsaat 400 miljoonaa vuotta sitten.

Plymouthin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) tutkijat ovat nyt liittäneet joukkoon kolmannen, Armorican. Tulos perustuu Devonin ja Cornwallin kallioiden laajoihin geologisiin tutkimuksiin.

Niissä löytyi selvä jakolinja, jonka pohjoispuolella kallioperä on samanlaista kuin muualla Englannissa ja Walesissa. Eteläpuoliset alueet sen sijaan ovat geologista sukua Manner-Euroopalle.

Se selittää myös Englannin lounaiskärjen suuret mineraalirikkaudet, jotka muualta Britanniasta puuttuvat. Cornwallissa ja Devonissa on Ranskan Bretagnen tavoin runsaasti tinaa ja volframia, "raskaskiveä".

Raja ei näy pinnalle

Englannin kanaalin on aina oletettu syntyneen Avalonian ja Armorican rajalle. Näin onkin idässä, mutta länsipäässään minimannerten raja kaareutuu pohjoiseen.

Cornwallin ja Etelä-Devonin geologinen erilaisuus muusta Britanniasta on selvä, vaikka ei näykään maanpinnalle, sanoo tutkimusta johtanut Arjan Dijkstra.

Geologit tutkivat 22 aluetta, joiden kallioperä on muinoin jäänyt paljaaksi. Syynä ovat muun muassa maanalaiset tulivuorenpurkaukset, jotka purskauttivat kolmisen sataa miljoonaa vuotta sitten Maan uumenista pinnalle magmaa.

Kivinäytteiden kemiallinen koostumus tutkittiin XRF-spektrometrillä, joka kertoo alkuainekoostumuksen. Sitten näytteet liuotettiin happoon, jotta niistä päästiin tekemään tarkka isotooppianalyysi.

Siinä tutkijoita kiinnostivat strontium ja neodyymi, jotka antavat vielä spektrometriäkin perusteellisemman kuvan kallioperän historiasta.

Hakaistuja kivenmurikoita
Devonin ja Cornwallin kivien suku on Manner-Euroopassa, ei muualla Englannissa.Plymouthin yliopisto

Kun analyysien tuloksia verrattiin muihin Britanniassa ja Manner-Euroopassa tehtyihin tutkimuksiin, geologisen rajalinjan todettiin kulkevan Exejoen suistosta Camelfordiin. Muutaman sadan ihmisen pikkukaupungin asema Britannin tarinassa muuttui kertaheitolla.

Tutkimus on vapaasti luettavissa Nature Communications (siirryt toiseen palveluun) -lehdestä.