Sadat Vähärauman homekoulun oppilaat lakossa Porissa

Paikalla luokissa oli perjantaina vain sata koulun viidestäsadasta oppilaasta.

Pori
Mielenilmaus Vähärauman koululla Porissa.
Vähärauman koululaisia ja oppilaiden vanhempia mielenosoituksessa koulun edessä perjantaina.Rami Koivula / Yle

Homeongelmista kärsivässä Porin Vähärauman koulussa järjestettyyn koululakkoon osallistui perjantaina peräti 400 koulun oppilasta. Tämä on 80 prosenttia koulun noin 500:stä oppilaasta.

Vanhemmat päättivät yhdessä jättää lapset pois koulusta. He vaativat lapsilleen opiskelutiloja, joissa ei ole sisäilmaongelmia. Lakon lisäksi vanhemmat järjestivät Vähärauman koulun luona aamuyhdeksältä mielenilmauksen.

Sivistyspuolen toimialajohtaja Esa Kohtamäki sanoo, että hän oli odottanut hieman matalampaa osallistumisastetta lakkoon. Toisaalta hän sanoo ymmärtävänsä, että ryhmäpaine osallistumiseen oli vahva.

Vakavia ongelmia

Vähärauman vanha vuonna 1929 valmistunut koulurakennus on asetettu käyttökieltoon lokakuun lopusta alkaen, jolloin 186 oppilasta siirtyy väistötiloihin Tiilimäelle.

Porin Vähärauman koulu 31.8.2018
Vähärauman vanha koulu vasemmalla, uusi oikealla.Lore Korpelainen / Yle

Myös uudemmassa, vuonna 1983 rakennetussa koulurakennuksessa on sisäilmaongelmia. Porin kaupunki selvittää, korjataanko koulut vai rakennetaanko niiden tilalle kokonaan uusi koulurakennus.

Vähärauman koulun tilannetta käsiteltiin torstaina Ylen A-Studio: Talk -ohjelmassa. Ohjelman voi katsoa Yle Areenasta kuukauden ajan.