Paikallisvaluutta on tuonut myönteistä huomiota Sysmälle – Yrittäjä: Muualta tulevat asiakkaat ovat innoissaan

Sysmän yrittäjien puheenjohtaja jatkaisi mieluusti paikallisvaluutan käyttöä, mutta mukaan kaivataan lisää yrityksiä, jotta ne voivat käydä sysmillä enemmän kauppaa keskenään.

maksuvälineet
Sysmän raha.
Johanna Talasterä / Yle

Yrittäjien kokemukset Sysmän paikallisvaluutasta ovat olleet myönteisiä. Tähän mennessä 166 000 euroa on vaihdettu Sysmän paikallisvaluuttaan. Iso osa summasta on kunnan avustuksia.

Sysmän yrittäjien puheenjohtajan, matkailuyrittäjä Mia Kärkkäisen mukaan oma raha on herättänyt positiivista huomiota myös Sysmän ulkopuolella.

– Asiakkaani tulevat muualla, ja he ovat tosi innoissaan, Kärkkäinen kertoo.

Kärkkäisellä on toinen sysmien vaihtopisteistä, ja viime aikoina ulkopaikkakuntalaisetkin ovat osanneet kysyä, miten euroja vaihdetaan sysmiin ja minkälaisen edun hinnassa he vaihdolla saavat.

Suurin ongelma paikallisvaluutassa on yrittäjien kannalta se, että se tuottaa lisätyötä muun muassa kirjanpidossa.

– Sitä pitää saada käyttäjä- ja yrittäjäystävällisemmäksi, Kärkkäinen toteaa.

Projektipäällikkö Juri Niemisen mukaan käytön helpottamiseksi on tulossa hyvin pian käyttöön kännykkäsovellus, jolla yrittäjä voi lukea nopeasti Sysmä-rahan QR-koodin. Näin vältytään tunnuslukujen syöttämiseltä.

Oma valuutta pyörimään yhä useammasta taskusta toiseen

Sysmän yrittäjien puheenjohtajan Mia Kärkkäisen mielestä olennaisinta on saada yrittäjät ostamaan toisiltaan heille kertyneillä sysmä-rahoilla. Paikallisvaluuttaa ottaa vastaan kolmisenkymmentä yritystä, ja jotta paikallisvaluutta saataisiin toimimaan paremmin, mukaan tarvittaisiin lisää yrityksiä.

Valuuttahanke päättyy vuodenvaihteessa ja kunnassa on päätettävä syksyllä, jatketaanko sitä ensi vuonna. Kärkkäinen soisi, että paikallisvaluuttaa vietäisiin yhä eteenpäin.

– Minusta on ihanaa, että olemme Sysmässä rohkeita ja lähdemme kokeilemaan. Uskon, että meiltä löytyy heitä, jotka haluavat Sysmää maailmankartalle. Olen tämän suhteen positiivisin mielin, Sysmän yrittäjien puheenjohtaja vakuuttaa.