Herätys: Florence-myrsky tappanut ainakin viisi, lapsia kohdellaan kaltoin laitoksissa, yksinyrittäjien määrä kasvaa, sää on sateinen ja tuulinen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Myrskyn katkaisema tie Etelä-Carolinassa.
Myrskyn katkaisema tie Etelä-Carolinassa.Mark Wallheiser / AFP

Florence heikkeni trooppiseksi myrskyksi, raju taifuuni iski Filippiineille

Yhdysvaltojen itärannikolle iskenyt hurrikaani Florence on heikentynyt trooppiseksi myrskyksi, mutta se on silti edelleen vaarallinen. Toistaiseksi ainakin viisi ihmistä on kuollut Florencen riepottelussa. Myrskyn ennustetaan aiheuttavan Pohjois- ja Etelä-Carolinaan erittäin pahoja tulvia ja merenpinnan hengenvaarallista nousua.

Filippiineillä puolestaan supertaifuuni Mangkhut on tuonut maan pohjoisrannikolle rajuja tuulia ja sateita. Myrskyn suoralla reitillä on yli neljä miljoonaa ihmistä. Mangkhut on vuoden 2018 tähän mennessä voimakkain trooppinen hirmumyrsky.

Lasten laitoshoito. Sopimaton lääkitys. Varsinainen pääkuvitus.
Asmo Raimoaho / Yle

Lapsia alistetaan ja nöyryytetään laitoksissa ympäri maata

Lasten kaltoinkohtelu on laaja ongelma laitoksissa. Eduskunnan oikeusasiamies on löytänyt laittomia käytäntöjä kymmenistä lastensuojelulaitoksista. Lisäksi psyykkisesti sairaita lapsia on kääritty mattoon ja hoitokodissa eläviä vammaisia lapsia on pidetty talutusvyössä. Kaltoinkohtelu jää helposti piiloon, jos raportteja kirjataan väärin ja valvonnassa on puutteita. Yle tapasi 16-vuotiaan Jeren, jolla on kokemusta kuudesta psykiatrisesta laitoksesta.

Antti rinne kuiskaajat

Antti Rinne soittaa, kun tarvitsee sparrauskaveria

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen yhteydenpitoa arvioidaan poikkeuksellisen monipuoliseksi ja laajaksi (siirryt toiseen palveluun): poliitikoista etujärjestöihin ja virkamiehistä yllättäviin yritysjohtajiin. Yle soitti demarivaikuttajille ja kysyi, ketä Antti Rinne kuuntelee ja kenen kanssa hän keskustelee, kun kaipaa tietoa tai ideoita. Ensi kevään eduskuntavaaleissa Rinne tarvitsee verkostonsa tukea, koska silloin Rinne voi voittaa tai hävitä kaiken.

Ulla Leppäkoski-Juvonen ja Joni Kaunismäki.
Ulla Leppäkoski-Juvonen ja Joni Kaunismäki.Jouni Immonen / Yle

Yksinyrittäjien määrä lisääntyy eikä se ole kaikille oma valinta

Suomessa on 180 000 yksinyrittäjää, joista joka viides tienaa alle tonnin kuussa. Plussapuolena on vapaus, pomo ei huohota niskassa ja aikatauluista saa päättää itse. Tapasimme kaksi yksinyrittäjää, jotka ihmettelevät, miksi epävarmuuden sietämistä ei opeteta koulussa.

Standard & Poor's:in kyltti.
Ian Langsdon / EPA

Suomen luottoluokitus pysyi ennallaan

Luottoluokittaja Standard & Poor's pitää Suomen luottoluokituksen ennallaan tasolla AA+. Suomen tulevaisuuden näkymät ovat luokittajan mukaan edelleen vakaat. AA+ on Standard & Poor'sin luottoluokituksen toiseksi korkein taso. Luokittaja odottaa Suomen talouskasvun jatkuvan mutta vauhdin hidastuvan tämän vuoden jälkeen. Suomen talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna 2,9 prosenttia.

Lauantai-iltapäivän sää
Yle Sää

Sateita ja tuulta koko maahan

Päivällä lännestä saapuu sadealue ja iltaan mennessä suuressa osassa maata sataa ajoittain vettä, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi. Sää on myös tuulista. Lämpötila on 12–16 astetta. Merialueilla varoitetaan mahdollisesti vaarallisesta tuulesta.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.