Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö saksalaislehden haastattelussa: Pitäisi olla todella varovainen kun tapaa Putinin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on antanut haastattelun saksalaiselle laatulehdelle Frankfurter Allgemeine Zeitungille. Niinistö puhui haastattelussa Euroopan tulevaisuudesta, Trumpista ja Suomen suhteesta Venäjään.

Sauli niinistö ja Vladimir Putin tapasivat Sotšissa 22. elokuuta. Kuva: Alexey Nikolsky / AFP

Berliini Presidentti Sauli Niinistö kommentoi FAZ:in haastattelussa heinäkuun huippukokousta Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin välillä Helsingissä.

– Pitäisi olla todella varovainen kun tapaa Putinin. Hän on aina hyvin valmistautunut, todella hyvin, Niinistö sanoi lehdelle.

Frankfurter Allgemeinen toimittaja kysyi Suomen suhteesta Venäjään ja otti esille pitkän maarajan maiden välillä.

– Maantiedettämme emme voi muuttaa. Olemme naapureita ja meillä on 1300 kilometriä yhteistä rajaa. Tämä on suurin piirtein yhtä pitkä raja kuin muilla EU- ja Nato-mailla on yhteensä (Venäjän kanssa).

Niinistön mielestä Suomen ja Venäjän välisen suhteen pitää toimia.

Niinistö arvioi, että Saksan liittokansleri Angela Merkel on useammin yhteydessä Putiniin kuin hän itse.

– Tulen hyvin toimeen hänen (Putinin) kanssa, voimme puhua hyvin avoimesti asioista, myös erittäin arkaluontoisista sellaisista.

Kuva: Dan Ekholm / Yle

Lehden toimittaja kysyi Niinistöltä, keskustelevatko hän ja Putin Suomessa aika ajoin käytävästä Nato-keskustelusta. Presidentti toisti, että Suomella on Nato-optio. Samalla presidentti sanoi, että Suomen ei tule tässä vaiheessa hakea Nato-jäsenyyttä.

– Venäläiset ovat tehneet sen hyvin selväksi, että kun he nyt katsovat rajan yli, he näkevät suomalaisia. Jos olisimme Natossa, he näkisivät vihollisia. Se on heidän kantansa.

Niinistö vastasi myös kysymyksiin Yhdysvaltain presidentistä Donald Trumpista, joka näkee Euroopan kilpailijana ja jopa vihollisena.

– Tämä on ensimmäinen kerta toisen maailmansodan jälkeen, kun joudumme miettimään näin vaikeita ongelmia transatlanttisessa suhteessa. On aina ollut selvää, että tämä on arvokas suhde. Trump on muuttanut tämän.

Niinistö vastasi myös kysymyksiin koskien EU-yhteistyötä. Hän on huolestunut EU:n nykyisestä kehityksestä. Unkari on vain yksi esimerkki.

– En usko, että uudet säännöt tai rakenteet ovat ratkaisu tähän niin kauan kuin eurooppalaisuuden henki puuttuu.

Maanantaina tasavallan presidentti vastaanottaa Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin, joka saapuu kolmipäiväiselle valtiovierailulle Suomeen. Steinmeier vierailee sekä Helsingissä että Oulussa.

Lisää aiheesta:

Frankfurter Allgemeine Zeitungin artikkeli (maksumuurin takana):

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/finnlands-praesident-niinistoe-ueber-trump-und-putin-15788487.html?premium

.
.