Peipot muuttavat parhaillaan pois Suomesta

Myös vihervarpuset ja västäräkit ovat muuttopuuhissa.

Pikkulinnut
Peippo laulelee jo Napapiirillä talvisista olosuhteista huolimatta.
Peipot muuttavat pois Suomesta ensimmäisessä muuttoaallossa.Antti Mikkola / Yle

Pikkulintumuuton pääosaa esittävät nyt peipot. Tänään Rääkkylässä muutti noin 140 000 peippoja ja muuta pikkulintua. Näkyviä muuttajia ovat nyt myös vihervarpuset ja västäräkit.

Viime viikonvaihteessa laskettiin valkoposkihanhien syyskanta. Etelä- ja Länsi-Suomessa havaittiin hieman vähemmän hanhia kuin viime syksynä, yhteensä noin 30 000 yksilöä. Arktiset valkoposkihanhet saapuvat Suomeen myöhemmin syksyllä. Merihanhia laskettiin Salossa vielä yli 3 000 ja metsähanhia Limingalla 1 700.

Lauantaina muutti myös pienempiä vesilintuja. Liikkeellä oli erityisesti mustalintuja ja jouhisorsia. Eilen nähtiin parhaimmillaan lähes 2 000 muuttavaa kurkea, mutta suurin osa kurjista lepäilee vielä pelloilla.

Kuluneella viikolla nähtiin vielä runsaasti harvinaisia arosuohaukkoja ja taigauunilintuja, isokirvisiä ja harjalintujakin pitkälti toista kymmentä. Mustaotsalepinkäinen oli edelleen Pöytyällä, ja Muuramesta löytyi Keski-Suomen ensimmäinen punapäälepinkäinen.

Mustanmerenlokki nähtiin Espoossa ja Turussa. Viikon harvinaisin lintu oli kuitenkin Porista löytynyt amerikantukkasotka. Lajista on vajaa kourallinen syyshavaintoja, ja syyskuussa se on havaittu vain kerran aikaisemmin.

Lähteet: BirdLife Suomi