Antti Rinne: Hallitus on syypää työtaistelutoimiin

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puolustaa palkansaajajärjestöjen toimia, joilla vastustetaan irtisanomissuojan heikentämistä alle 20 hengen yrityksissä.

Antti Rinne
Antti Rinne
Antti RinneYle

Maanantaina alkavia ylityökieltoja ovat asettaneet ainakin Teollisuusliitto, Auto- ja Kuljetusalan liitto AKT ja ammattiliitto Pro. Rinne sanoi Yle TV1:n Ykkösaamussa, että hallitus on syyllinen jännitteisiin työmarkkinoilla.

– Hallitus on sopinut, ettei työelämään tehdä muutoksia yksipuolisesti. Siitä huolimatta tulee jatkuvasti toimenpiteitä, jotka kohdistuvat palkansaajiin ja työmarkkinoihin, Rinne totesi.

Hänen mukaansa olisi tärkeää, että suutari pysyisi lestissään: hallitus johtaa valtion politiikkaa, mutta ei sotkeudu asioihin, jotka ovat muiden osapuolten välisiä.

"Yritykset joutuvat maksamaan työtaistelutoimista"

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies muistutti Ykkösaamussa, että yritykset maksavat hallituksen ja ay-liikkeen vastakkainasettelusta.

– On syytä vedota osapuoliin, että kaikki kivet käännettäisiin, jotta työtaistelutoimet vältettäisiin. Ne aiheuttavat merkittäviä tappioita yrityksille ja sitä kautta kaikille suomalaisille, Häkämies totesi.

Häkämies sanoi myös, ettei usko kenenkään pitävän irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä höllentävää lakiesitystä niin merkittävänä, että siitä aiheutuvat vahingot kannattaisi ottaa vastaan.

Antti Rinne puolestaan kommentoi myös hallituksen aktiivimallia. Hän toisti, että olisi valmis perumaan työttömyysturvan leikkurin, jos SDP voittaa ensi kevään eduskuntavaaleissa.