Hyppää sisältöön

Pysyvä talviaikaan siirtyminen on Ylen lukijoiden suosikki – Selvitimme kumpaa opettajat, viljelijät ja hoitajat kannattavat

Ylen nettiäänestyksessä pysyvä talviaika vei selvästi voiton kesäajasta. Euroopan komissio esitti tällä viikolla, että kellojen siirtelystä luovuttaisiin ensi vuonna kaikissa jäsenmaissa.

Euroopan komissio esitti tällä viikolla kellojen siirtelystä luopumista. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Haluammeko elää pysyvästi talvi- vai kesäajassa? Suomelta kaivataan siitä kantaa ensi kevääseen mennessä. Ylen nettiäänestyksessä pysyvä talviaika voitti selvästi.

Vuoden lyhin päivä on 22.12. Jos Suomi noudattaisi pysyvästi kesäaikaa, valoisa aika siirtyisi silloin Helsingissä kuvan mukaiselle aikavälille. Kuva: Hilppa Hyrkäs

Euroopan komissio esitti tällä viikolla, että kellojen siirtely lopetettaisiin vuonna 2019 koko EU:ssa. Jäsenmaat voivat itse päättää, noudattavatko ne jatkossa talvi- vai kesäaikaa. Luopuisimme siis nykykäytännöstä, jossa kelloa siirretään keväisin tunnilla eteenpäin ja syksyisin tunnilla taaksepäin. Komission esitys menee vielä EU-parlamentin ja jäsenmaiden käsiteltäväksi.

Kysyimme muutaman ammattijärjestön edustajilta, kumpi olisi työnteon kannalta parempi vaihtoehto. Liitoissa ei ole päätetty aiheesta yhteisiä kantoja, vaan vastaajien näkemykset ovat henkilökohtaisia.

Opettajien äänitorvi valitsisi talviajan

Jos opettajia edustavan OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen saisi valita, Suomi päätyisi pysyvään talviaikaan.

– Puhutaan paljon siitä, että joillakin lapsilla ja nuorilla on aamuisin heräämisvaikeuksia. Aamun valo on hyvä asia, Olli Luukkainen sanoo.

Luukkaisen mielestä kesä- ja talviajan vaihtelusta on joka tapauksessa tärkeää luopua. Muutokset sekoittavat hänen mukaansa monien lasten ja nuorten arkea.

– Oppilas- ja opiskelijakunnassa on sellaisia lapsia ja nuoria, joille tämä veivaaminen tuottaa vaikeuksia, nimenomaan erityistukea tarvitsevissa lapsissa.

Viljelijä elää luonnon kellon mukaan

Myös maataloustöissä kellonajoilla on väliä. MTK:n maitovaltuuskunnan puheenjohtajan Mauri Penttilän oma mielipide on, että pysyvä talviaika olisi työn kannalta paras vaihtoehto. Hän on tehnyt maanviljelijän töitä jo ennen kuin Suomessa aloitettiin kellojen siirtely vuonna 1981.

– Kesäaika vaikuttaa työrytmiin luonnon kanssa pelatessa. Kosteus poistuu maasta tunnin myöhemmin, ja illalla taas on tunnin myöhempään kuivaa. Esimerkiksi viljaa ei pystytä kosteana puimaan. Sitten odotellaan viljan kuivumista ja aloitetaan työt tuntia myöhemmin.

Maitotilaa pitävän Penttilän mukaan esimerkiksi lehmät puolestaan sopeutuvat kellonajan muutoksiin nopeasti eikä kesäajassa tai talviajassa eläminen juuri hetkauta niiden elämää.

Hoitajien edustaja päätyisi kesäaikaan

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön TEHY:n edunvalvonta-asiantuntija Maija Wilskmanin puntarointi päätyy kesäaikaan.

– Olen itse henkilökohtaisesti sitä mieltä, että on mukavaa, että on valoisaa vielä päivävuoron jälkeen. Meidän jäsenistämme suurin osa kuitenkin tekee päivätyötä, joten sillä olisi merkitystä suurimmalle osalle. Kuvittelisin, että iltavalo on mieluisampaa kuin se hetki, joka ollaan aamulla työmatkalla.

Vuorotyön kannalta on Wilskmanin mielestä todella hyvä asia, jos kesä- ja talviajan vaihtelusta luovutaan.

– Vaihdokset ovat aiheuttaneet ongelmia etenkin yövuorossa, Wilskman sanoo.

Ammattikuljettajia pimeä haittaa niin aamuisin kuin iltaisin

Ammattikuljettajien ajoja osuu pimeisiin kellonaikoihin niin aamuisin kuin iltaisin. Joidenkin kuljettajien työn kannalta pysyvä kesäaika toimisi paremmin, toiset hyötyisivät talviajasta. Auto- ja Kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n toinen varapuheenjohtaja Harri Pasanen ei siksi ota kantaa siihen, kumpi olisi parempi vaihtoehto.

– Kumpaankin tottuu, Pasanen uskoo.

Talvi- ja kesäajan vaihtelua vuodenajan mukaan hän on itse pitänyt ongelmallisena ja olisi tyytyväinen jos siitä luovutaan.

– Iso osa jäsenistä tekee aikataulun mukaista työtä. Monet kerrat on puhuttu siitä, että ajan vaihtaminen tuo omat ongelmansa. Pitää ottaa joko tunti kiinni tai on tunti ylimääräistä aikaa, Harri Pasanen sanoo.

Ylen nettiäänestyksessä talviaika voitti selvästi

Yle.fi-sovelluksessa järjestetyssä äänestyksessä kysyttiin, olisiko pysyvä kesä- vai talviaika parempi vaihtoehto. Talviaika sai osallistujilta enemmän kannatusta, 61 prosenttia vastauksista. Kesäajan valitsi 39 prosenttia vastaajista. Lauantaina päättyneeseen äänestykseen kertyi runsaat 5 500 vastausta.

Myös liikenne- ja viestintäministeriö haluaa kuulla kansalaisten näkemyksiä siitä, pitäisikö Suomen siirtyä pysyvästi talvi- vai kesäaikaan. Ministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan aiheesta aloitetaan syyskuun aikana kansalaiskeskustelu otakantaa.fi (siirryt toiseen palveluun)-sivuilla. Kysely ei vielä ole käynnissä.

Ylen äänestykselle ei ole otannan satunnaisuuden vuoksi määritelty virhemarginaalia. Vastaajina oli 5541 Yle.fi-sovellukseen Yle Tunnuksella kirjautunutta. Mitään otantaa tai valintaa ei ole tehty. Tulos kertoo äänestykseen osallistuneiden näkemyksen asiaan tiettynä hetkenä.

Lue myös: