1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Florence ja Mangkhut-myrskyt kylväneet tuhoa, moni kärsii kroonisesta kivusta, Ruotsin vaalitulos vahvistetaan, tänään poutaa ja aurinkoa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Mangkhut-taifuunin rankkasateet piiskaavat katuja Hongkongissa. Kuva: Alex Hofford / EPA

Florencen tulvat vasta alkua, taifuuni rantautumassa Hongkongiin

Yhdysvalloissa Florence-myrskyn nostamien pahojen tulvien odotetaan jatkuvan lähipäivinä. Viranomaiset varoittavat, että tähänastiset tulvat ovat vasta alkua. Pohjois-Carolinaan on satanut jopa yli metrin verran vettä. Myrsky on vaatinut ainakin 13 kuolonuhria.

Kaukoidässä puolestaan poikkeuksellisen voimakas Mangkhut-taifuuni etenee kohti Kiinaa. Taifuunin odotetaan rantautuvan Hongkongiin iltapäivällä. Toistaiseksi ainakin 25 ihmistä on kuollut myrskyssä.

Kuva: Nella Nuora / Yle

Eron kokenut Riikka Pulkkinen kirjoitti perheen hajoamisesta

Kulttuurivieras Riikka Pulkkinen kirjoitti erosta rakkauskirjan. Maamme nimekkäimpiin kirjailijoihin lukeutuva Pulkkinen on oppinut hyväksymään julkisuuskuvansa. Hän voi puhua mekoista, vaikka mieluiten keskustelisi Hegelin opeista tai kansainvälisestä politiikasta.

Kuva: Pixabay

Joka viides kärsii kroonisesta kivusta – elämä voi silti olla onnellista

Yli miljoona suomalaista kärsii kroonisesta kivusta. Yksi heistä on selkäkipujen kanssa elävä terveystieteiden tohtori Tapio Ojala. Hänen uuden kirjansa mukaan kroonisen kivun kanssa eläminen on helpompaa, kun kivun hyväksyy osaksi elämää. Lue jutusta kipuasiantuntija Tapio Ojalan kymmenen vinkkiä hyvään elämään kroonisen kivun kanssa.

Ruotsissa ääntenlaskenta on ollut työlästä korkean äänestysvilkkauden ja ennakkoäänten suuren määrän seurauksena. Virallinen tulos on tarkoitus vahvistaa sunnuntaina, viikko vaalien jälkeen. Kuva: Johan Nilsson / EPA-EFE

Ruotsin vaalitulos vahvistetaan

Ruotsissa odotetaan tänään lopullista vahvistusta viime sunnuntain valtiopäivävaalien tulokselle. Laskenta on kestänyt ennakoitua kauemmin, ja alustava tulos valmistui lopulta vasta torstaina. Alustavan tuloksen mukaan punavihreä blokki on saamassa valtiopäiville 144 paikkaa, porvariallianssi 143 ja ruotsidemokraatit 62. Hallituksen muodostamisesta on tulossa hyvin vaikeaa.

Kuva: Ilmatieteen laitos

Pohjoisessa epävakaista, muualla poutaa

Sää jatkuu epävakaisena pohjoisessa, mutta muualla maassa on enimmäkseen poutaa ja verrattain aurinkoista. Sade- tai ukkoskuurot ovat kuitenkin mahdollisia. Päivän ylin lämpötila on 11–16 astetta, Lapissa on kylmempää.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.