Hyppää sisältöön

Verkkojulkaisut: Salisburyn myrkyttäjiksi syytetyt miehet ilmestyivät tyhjästä Venäjän väestörekisteriin vuonna 2009 – tukee epäilyä peitenimistä

Toisen epäillyn henkilötietolomakkeeseen on merkitty puhelinnumero, joka kuuluu ilmeisesti Venäjän puolustusministeriölle.

Britannia on julkaissut valvontakamerakuvia, joissa Ruslan Boširovin (vasemmalla) ja Aleksandr Petrovin nimillä esiintyvät miehet liikkuvat Salisburyssä hieman ennen myrkytystä. Kuva: London Metropolitan Police

Salisburyn hermomyrkkyiskusta epäillyt venäläismiehet Aleksandr Petrov ja Ruslan Boširov näyttävät ilmestyneen Venäjän väestörekisteriin vasta vuonna 2009. Heiltä ei löydy tätä vanhempia henkilötodistuksia tai merkintöjä asuinpaikasta.

Asiasta kertovat kansalaisjournalistiryhmä Bellingcat (siirryt toiseen palveluun) ja tutkivan journalismin sivusto The Insider Russia, (siirryt toiseen palveluun) jotka sanovat päässeensä tutustumaan miesten asiakirjoihin Venäjän väestörekisterissä.

Sen sijaan toisen miehen rekisteriasiakirjoissa on huippusalaiseen luokitukseen viittaava merkintä sekä puhelinnumero, joka kuuluu ilmeisesti Venäjän puolustusministeriölle.

Julkaisujen mukaan tiedot viittaavat siihen, että Petrov ja Boširov ovat Venäjän tiedustelupalvelujen työntekijöiden käyttämiä peitehenkilöllisyyksiä.

Samaa sanoo Britannian hallitus, joka syyttää nimiä käyttäneitä miehiä Venäjän entisen vakoojan Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julia Skripalin myrkyttämisestä. Miehistä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys.

"Lisätietoja ei anneta"

Bellingcatin ja The Insiderin mukaan miesten nimissä esiintyneille henkilöille myönnettiin Venäjän sisäiset passit vuonna 2009. Heistä ei kuitenkaan löydy väestörekisteristä tätä vanhempia tietoja tai aiempia henkilötodistuksia.

Yleensä henkilön väestörekisteriasiakirjassa on nykyisten passien lisäksi merkintöjä edellisistä henkilötodistuksista, ulkomaanpasseista sekä edellisistä osoitteista.

Aleksandr Petrovin asiakirjaan on sen sijaan leimattu merkintä "lisätietoja ei anneta" sekä numerosarja, joka on ilmeisesti puhelinnumero. Sama leima on myös asiakirjaan liitetyllä henkilötietolomakkeella, jota ei ollut täytetty lainkaan.

Henkilötietojen asemasta lomakkeeseen oli kirjoitettu käsin merkintä "löytyy kirje" sekä lyhenne S.S., joka viittaa julkaisujen mukaan huippusalaiseen tietoon.

Televisioyhtiö ABC:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Patrick Reevell kertoo Twitterissä soittaneensa leimaan merkittyyn puhelinnumeroon. Puhelimeen vastasi mies, joka ilmoitti hänen soittaneen Venäjän puolustusministeriöön.

Putin kiistänyt syytökset

Miesten ulkomaanpassien tiedoista on löytynyt jo aiemmin erikoisia piirteitä. Pietarilainen uutissivusto Fontanka kertoo, että passien sarjanumerot ovat identtisiä lukuun ottamatta viimeistä numeroa.

Britannian mukaan miehet ovat todellisuudessa Venäjän sotilastiedustelun GRU:n agentteja, jotka myrkyttivät Skripalit novitšok-hermomyrkyllä maaliskuussa.

Skripalit selvisivät myrkytyksestä hengissä, mutta tapauksesta seurasi diplomaattinen kriisi Britannian ja Venäjän välille. Kaksi sivullista brittiä altistui ilmeisesti myrkylle myöhemmin, ja toinen heistä kuoli.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kiistänyt Britannian syytökset ja sanonut, että miehet ovat "tietenkin siviilejä".

Miesten nimillä esiintyneet henkilöt sanoivat perjantaina Venäjän valtion RT-kanavan haastattelussa käyneensä katsomassa Salisburyn katedraalia lomamatkallaan. Miehet kertoivat suunnitelleensa matkaa pitkään.

Bellincatin ja The Insiderin tietojen mukaan he olivat kuitenkin varanneet matkansa vasta lentoa edeltävänä yönä.

Lue myös:

Britanniassa Skripalien myrkyttämisestä etsityt venäläismiehet esiintyivät Venäjän tv-kanavalla: Olimme turisteja

Oudot passinumerot ja paljon Euroopan-matkoja – Venäläinen verkkojulkaisu selvitti Salisburyn hermomyrkkyiskusta syytettyjen liikkeitä

Britannia nostaa syytteet kahta venäläismiestä vastaan Salisburyn hermomyrkkytapauksesta – May: Venäjän valtio vastuussa