Australia tekee selvityksen vanhustenhoidon ongelmista

Alkuvuodesta julkaistu tutkimus käynnisti laajan keskustelun hoitokotien puutteista ja henkilöstön väärinkäytöksistä.

vanhustenhoito
Vanhemman ja nuoremman ihmisen kädet.
Vanhustenhoidon tila huolestuttaa Australiassa.Mostphotos

Australiassa tehdään laaja selvitys vanhustenhoidon tilasta, maan pääministeri Scott Morrison ilmoitti sunnuntaina.

Selvityksen taustalla on Australiassa pitkään jatkunen julkinen keskustelu vanhustenhoidon tilasta.

Keskustelu sai alkunsa vuosi sitten, kun viranomaiset sulkivat Etelä-Australiassa sijaitsevan dementikkojen hoitokodin. Viranomaisten mukaan asukkaiden hoitoa oli laiminlyöty törkeästi yli kymmenen vuoden ajan.

Tämän skandaalin jälkeen lukuisia vastaavia hoitokoteja on suljettu pitkin maata. Alkuvuodesta julkaistu alustava raportti vanhustenhoidon ongelmista paljasti, että hoitokotien asukkaita on muun muassa lääkitty liikaa ja ahdisteltu.

– Meidän täytyy saada selvyys siitä, kuinka yleisiä tällaiset tapaukset ovat. Vanhustenhoidon laatu ja turvallisuus selvästi huolestuttavat australialaisia, pääministeri Morrison sanoi.

Nyt käynnistettävä selvitys kohdistuu sekä julkisin varoin ylläpidettyihin että yksityisiin hoitokoteihin. Myös kehitysvammaisille ja muille erityisryhmille tarkoitettujen hoitokotien laatu tullaan arvioimaan.

Australian väestö ikääntyy vauhdilla. Joka seitsemäs australialainen on yli 65-vuotias. Ennusteiden mukaan vuonna 2057 iäkkäät muodostavat 22 prosenttia maan väestöstä.

Lue lisää:

ABC: Scott Morrison announces royal commission into aged care; advocates expect 'appalling' cases of mistreatment to surface (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP