Yle tapasi Pohjois-Carolinassa vedenpaisumuksen uhkaa paenneita – "Palvelin 20 vuotta armeijassa, joten kenttämajoitus ei ole uutta"

Pakkoevakuoinnit ovat käynnissä rannikon lisäksi nyt myös sisämaassa. Cape Fear -joen pinnan ennustetaan nousevan paikoitellen jopa yli kuusi metriä.

hirmumyrskyt
Kuva miehestä, joka Warrior-lippalakissaan katsoo suoraan kameraan. Hänen tummanharmaassa T-paidassaan lukee NBA Finals. Champ18ns.
Lorenzo Harris majoittuu evakuointikeskuksessa. Hän vertaa oloja armeija-aikaansa. Kaikkeen sopeutuu, mies sanoo.Nina Svahn / Yle

SPRING LAKE Pine Forest -lukion jumppasaliin on asetettu vierekkäin kenttävuoteet 120 ihmiselle. Yhdellä niistä nukkuu Lorenzo Harris.

– Palvelin 20 vuotta armeijassa, joten kenttämajoitus ei ole uutta. Muutoksiin on vain sopeuduttava. Täällä tutustuu ihmisiin ja on juttuseuraa, Harris juttelee.

Hänen kotitalonsa on 15 000 asukkaan Spring Laken kaupungissa Pohjois-Carolinassa alueella, jonka pelätään joutuvan tulvaveden valtaamaksi.

Vesi uhkaa nousta, koska perjantaina Yhdysvaltain rannikolle rantautunut Florence-hirmumyrsky on tuonut alueelle valtavat rankkasateet.

Joen ympäristössä ei ole turvallista

Lähtö koitti lauantaina, kun virkavallan edustajat tulivat koputtamaan kotiovelle.

– Palomiehet ja poliisit kulkivat ovelta toiselle ja patistivat lähtemään turvaan, koska joen ympäristössä ei ollut enää turvallista olla.

Harris jännittää nyt kotitalonsa kohtaloa Punaisen Ristin evakuointikeskuksessa.

Hän on mukana tekstiviestiringissä, jossa jaetaan paikallisuutisia. Hän odottaa kuumeisesti tietoa siitä, milloin pääsee tarkastamaan talonsa kunnon.

Viranomaiset ovat varoittaneet asukkaita palaamasta koteihinsa liian aikaisin. Poikkeuksellinen luonnonilmiö jatkuu edelleen, ja alueella on annettu muun muassa tornadovaroituksia.

– Pitää vain toivoa parasta, Harris sanoo.

Punaisen Ristin naistyöntekijä seisoo evakuointikeskuksen salissa selin kameraan, päällään Punaisen Ristin logolla varustettu punainen takki. Taustalla näkyy kaksi penkeillä istuvaa miestä ja seisova nainen.
Evakuointikeskuksia on perustettu useisiin kouluihin hurrikaani- ja tulva-alueilla. Toiminnasta vastaa Punainen Risti.Nina Svahn / Yle
Kuva kiharahiuksisesta naisesta, joka katsoo suoraan kameraan nojaten kyynärpäitään rollaattorin kädensijoihin. Taustalla näkyy evakuointikeskuksen salia
Sandra Gright toivoisi, että evakuointikeskuksessa voisi katsoa televisiota, mutta muuten hän sanoo viihtyvänsä hyvin.Nina Svahn / Yle

Edellinen tuhoisa tulva toissavuonna

Sandra Gright tuli evakuointikeskukseen jo torstaina. Hän saa lukion tiloissa toimivassa keskuksessa majoituksen lisäksi Punaisen Ristin vapaaehtoisten auttajien valmistamaa ruokaa.

Hän on naapurikaupunki Fayettevillesta, mutta valitsi paikan, jonne hän sai tuoda mukanaan amerikanpittbullterrierinsä.

– Tykkään olla täällä. Televisiota ei ole, mutta muuten kaikki on hyvin. Vaikuttaa siltä, että koirakin viihtyy, Gright kertoo.

Hänen kotinsa on lähellä Cape Fear -jokea, jonka pinta nousee vaarallisen paljon. Ennusteiden mukaan joki saattaa kohota paikoitellen jopa yli kuusi metriä.

Vastaavaa ei ole aiemmin koettu.

Edellinen ennätys on kahden vuoden takaa Matthew-hirmumyrskyn jälkimainingeista, jolloin Cape Fearen pinta nousi yli viisi metriä.

Tämänhetkistä vaaraa kuvaillaan Pohjois-Carolinan mediassa ja katukeskusteluissa raamatullisilla termeillä, kuten vedenpaisumuksella.

Kuva evakuointikeskuksen keittiöhenkilökunnasta työssään. Kaksi naista jakaa annoksia.
Evakuointikeskuksessa majoittuville tarjotaan yösijan lisäksi myös ruokaa. Vapaaehtoiset auttavat annosten jakamisessa.Nina Svahn / Yle
Ruokailua. Kuva ruoka-annoksesta.
Nina Svahn / Yle

Pakko lähteä sunnuntaina

Alueella on määrätty pakkoevakuointi, jonka takaraja on sunnuntaina Suomen aikaa iltakymmeneltä. Viimeistään silloin kaikkien alle mailin eli 1,6 kilometrin etäisyydellä joen rannasta asuvien on lähdettävä kodeistaan.

Veden nousua ei voi estää ennen rankkasateiden loppumista. Siihen menee vielä ainakin kaksi piinallisen hitaasti etenevää päivää. Sääennusteen mukaan perjantaina alkanut sade lakkaa Spring Lakessa vasta tiistaina.

Vettä sataa taukoamatta, välillä kaatamalla.

Laaja kuva huoltoasemasta. Autoja on jonossa tankeille. Taivas on harmaa.
Tämä huoltoasema oli ainoa jossa oli vielä jäljellä bensaa kymmenien mailien säteellä.Nina Svahn / Yle
Mies tankkaa polttoainetta tankataan punaisiin kanistereihin huoltoaseman pihalla. Taustalla näkyy kaksi isoa autoa. Taivas on harmaa ja asvaltti märkä.
Moni tankkasi autonsa liksäksi useita kanistereita, jotta polttoainetta riittäisi myös generaattoreihin kotona.Nina Svahn / Yle

Bensaa enää yhdellä asemalla

Angus Cashwell tankkaa Ramsey Roadilla sijaitsevalla huoltoasemalla. Auton lavalla odottaa useita kanistereita täyttämistä.

Kyseisestä pienestä Mobil-huoltoasemasta on tullut viikonlopun aikana tunnettu kaupungissa. Se on tällä hetkellä ainoa, jolla vielä on polttoainetta jäljellä.

Cashwell kertoo etsineensä bensaa kaksi tuntia ennen kuin viimein löysi tänne. Saatuaan kanisterit kotiinsa hän aikoo suunnata isoisänsä luokse. Isoisä asuu veteraanikodissa Cape Fear-joen rannalla.

– Hän on 92-vuotias toisen maailmansodan veteraani. Otan kumiveneen mukaani ja menen katsomaan, miten voisin auttaa. Veteraanitalossa asuu kaikkiaan 160 ihmistä, Cashwell kertoo.

.

Parrakas mies tankkaa autoa huoltoasemalla. Hänen harmaa t-paitansa on kostunut. Taustalla näkyy puita ja harmaata taivasta.
Angus Cashwell kertoi ajavansa huoltoasemalta 92-vuotiaan isoisänsä luokse veteraanikotiin. Isoisälle pitää löytää turvapaikka ennen tulvaveden kohoamista.Nina Svahn / Yle
Ihmiset jonottavat huoltoaseman kaupan tiskille. Kuva on otettu lasioven läpi.
Seudun ainoa bensaa myyvällä huoltoasemalla oli jatkuva jono.Nina Svahn / Yle

– Tämä tulva on aiempia pahempi. Meidän oli melottava veneellä etupihallamme, joten kestää jonkin aikaa ennen kuin tilanne tästä kohenee. Emmeköhän kuitenkin selviä tästäkin, bensakanisteria Cashwellin takana täyttävä C.P. Dowd sanoo.

Toivoa selviämisestä lisäävät sähköyhtiöiden valkoiset autot kaupungin vetisillä kaduilla.

Pohjois- ja Etelä-Carolinaan on hälytetty sähköasentajia eri puolilta Yhdysvaltoja auttamaan myrskyn hajottamien linjojen korjaamisessa.

Myrskytuhoja. Puu nojaa voimalinjoihin tien varressa. Alue on eristetty poliisin keltaisella nauhalla, jossa kielletään ylittämästä nauhaa.
Arviolta miljoonalta kotitaloudelta katkesi sähköt mm. voimalinjoille kaatuneiden puiden vuoksi,Nina Svahn / Yle
Myrskytuhojen raivausta tien varrella. Oransseihin haalareihin ja keltaiseen kypärään pukeutunut sähkömies seisoo nosturiauton vieressä ja valvoo liikennettä. Nostokurjen korissa sähkömies on korjaamassa linjoja. Taivas on harmaa.
40 000 asentajaa tekee parhaansa palauttaakseen sähköt myrskyn tuhoalueilla.Nina Svahn / Yle

Lue myös:

Taifuuni ryöpytti Hongkongia – silminnäkijän mukaan puita irtosi ja talot huojuivat

Yle seuraa: Mangkhut-taifuuni on rantautunut Etelä-Kiinaan – Filippiineillä myrsky surmasi ainakin 36