Yle seuraa: Mangkhut-taifuuni on rantautunut Etelä-Kiinaan – Filippiineillä myrsky surmasi yli 50 ihmistä

Myrskyn keskus ohitti täpärästi Hongkongin. Ainakin sata ihmistä loukkaantui tuulen ja sateen piiskatessa suurkaupunkia.

Taifuuni Mangkhut
Mangkhut-taifuuni riepotteli Hongkongia
Mangkhut-taifuuni riepotteli Hongkongia

Taifuuni Mangkhut on saapunut Etelä-Kiinan rannikolle ja koettelee nyt tiheään asutettua Guangdongin maakuntaa.

Noin 2,4 miljoonaa asukasta on evakuoitu myrskyn tieltä, ja viranomaiset ovat julistaneet alueelle korkeimman hälytystason.

Mahdollisista kuolonuhreista tai loukkaantuneista ei ole toistaiseksi tietoa.

Mangkhut on aiemmin tänään piiskannut Hongkongia, ja voimakkaat sateet jatkuvat kaupungissa yhä edelleen.

Kaatuneen puun alle jäänyt koulubussi.
Koulubussi rusentui myrskyn kaataman puun alle Hongkongissa.Alex Hofford / EPA

BBC:n mukaan ainakin sata ihmistä (siirryt toiseen palveluun) on loukkaantunut Hongkongissa. Rakennusten ikkunoita on särkynyt, ja asukkaat ovat vetäytyneet sisätiloihin. Suurin osa kaupoista on kiinni ja yli 800 lentoa on peruttu kaupungin kansainvälisellä lentokentällä.

Mangkhutin keskus ohitti Hongkongin kaupungin eteläpuolelta, vajaan 100 kilometrin päässä mantereelta, ennen kääntymistään kohti Guangdongia.

Suomen Hongkongissa oleva pääkonsuli *Johanna Karanko *kertoo, että Hongkongissa asukkaat osataan varautua jokasyksyisiin taifuuneihin. (siirryt toiseen palveluun) Asukkaat noudattavat viranomaisten ohjeita, käytännön neuvoja antavat myös paikallinen ilmatieteen laitos ja taloyhtiöt.

Palomiehiä tulvivalla kadulla Hongkongissa.
Hongkongissa vesi nousi paikoin yli kolme metriä.Alex Hofford / EPA

Lentoyhteyksiä käsittelevä konferenssi evakuoitiin

Guangzhoussa, satakunta kilometriä Hongkongista luoteeseen, järjestetään parhaillaan maailman suurinta lentoyhtiöiden ja lentokenttien konferenssia, jossa neuvotellaan lentoyhteyksistä. Suomesta World Routes 2018 -tapahtumaan osallistuu iso ryhmä, Lappeenrannastakin neljä henkeä.

Lappeenrannan lentoasema oy:n toimitusjohtaja Eija Joro kertoo, että konferessin kaikki kolme tuhatta osanottajaa evakuioitiin iltapäivällä konferenssikeskuksesta takaisin hotelleihin.

– Kiinalaiset hoitivat evakuoinnin kyllä oikein hienosti, se ei ole mikään ihan pieni operaatio evakuoida kolmea tuhatta ihmistä.

Konferenssiväkeä kehotettiin pysymään hotelleissa.

– Sisällä meillä ei ollut mitään hätää. Mutta kyllä sen myrskyn huomasi, siellä meni vaakatasossa puut ja palmut. Ilmassa lenteli puiden oksia, eikä ulos ollut menemistä, kertoo Eija Joro.

Nyt myrsky on jo ohitse ja konferenssikin jatkuu huomenna normaalisti.

Filippiineillä yli 50 uhria

Mangkhut on tulossa Filippiineiltä, missä se surmasi viikonlopun aikana yli 50 ihmistä. Uhriluku saattaa edelleen nousta, sillä pelastustyöt myrskyn runtelemilla alueilla ovat yhä käynnissä.

Mangkhut on voimakkain Kaakkois-Aasiaa tänä vuonna koetellut taifuuni. Hirmumyrsky on heikentynyt alkuviikosta, mutta tuulen keskinopeus on edelleen noin 43 metriä sekunnissa.

Taifuunin ennustetaan laantuvan trooppiseksi matalapaineen alueeksi tiistaihin mennessä.

Uutista päivitetään

Lue lisää:

Taifuuni ryöpytti Hongkongia – silminnäkijän mukaan puita irtosi ja talot huojuivat

Lähteet: AFP, Reuters