Taifuuni ryöpytti Hongkongia – silminnäkijän mukaan puita irtosi ja talot huojuivat

Suurkaupunki on poikkeuksellisen autio kun lentoja on peruttu, joukkoliikenne tai taksit eivät kulje ja ihmiset on käsketty sisätiloihin.

Taifuuni Mangkhut
Kypäräpäinen poliisi mustassa univormussa kahlaa kadulla ja kantaa siniseen sadeviittaan käärittyä lasta. Taustalla näkyy muita poliiseja kahlaamassa vedessä.
Poliisi pelasti lapsen tulvan valtaamalta kadulta. Taifuuni Mangkhut toi Hongkongiin ankaria tuulia, rankkasateita ja tulvia.Jerome Favre / EPA

Suomen Hongkongissa oleva pääkonsuli Johanna Karanko kertoo, että myrsky iski kaupunkiin iltapäivällä, Suomen aikaan kymmeneltä.

– Tuulee erittäin kovaa ja sadetta tulee viistossa. Puut heiluvat ja joitakin puita on irronnut maasta. Muutakin irtainta lentää tuulen mukana. Ja talot huojuvat, Karanko kuvaili.

Hongkong saattaa kuitenkin välttyä suurilta myrskytuhoilta. Vauraassa kaupungissa uskotaan, että valtaosin rakennukset kestävät ja sähköt toimivat. Nyt taifuuni etenee jo kohti Kiinan rannikkoa.

Mies ylittää katua sateessa.
Anthony Wallace / AFP

Karangon mukaan kaupungissa osataan varautua hyvin taifuuneihin, joita tulee joka syksy. Mangkhut on tosin tavallista voimakkaampi.

Ihmiset uskovat hyvin esimerkiksi viranomaisten kehotusta pysyä sisällä. Paikallinen ilmatieteen laitos ja taloyhtiöt antavat käytännön ohjeita.

– Ovet ja ikkunat pitää lukita, kukkaruukut ja muu tavara täytyy tuoda sisälle parvekkeelta, ikkunoiden läheltä pitää pysyä poissa ja etsiä turvallinen paikka kodista, Karanko kertoo ohjeista.

Kaupungin puolesta esimerkiksi patsaita on sidottu paikoilleen.

Suurkaupunki on hiljentynyt, kun taksit tai joukkoliikenne eivät kulje. Myös Hongkongin lentoja on peruttu runsaasti.

Hongkongiin on annettu myös tulvavaroitus. Tulvien ennustetaan nostavan meriveden tasoa reippaasti rannikoilla ja saarilla.

Ihmisiä on myös evakuoitu saarilta ja alavilta alueilta.

– Taifuunisuojat ovat auki henkilöille, jotka pelkäävät, että oma asunto voisi lähteä mutavuoryjen mukana liikkeelle.

Hongkongissa asuu noin 300 suomalaista. Matkustusilmoituksen Hongkongiin on tehnyt 155 henkilöä.

Lue lisää:

Yle seuraa: Mangkhut-taifuuni on rantautunut Etelä-Kiinaan – Filippiineillä myrsky surmasi yli 50 ihmistä