1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pussy Riot

Pussy Riotin jäsen saapui Berliiniin sairaalahoitoon – Aktivistitoverit uskovat, että kyse on myrkytyksestä

Ryhmän jäsenen mukaan tiistaina sairastunut Pjotr Verzilov voi jo paremmin.

Pussy Riot
Parrakas Verzilov katsoo vinosti kameraan päin. Hänen takanaan seinällä on valkoisilla kirjaimilla sinisellä pohjalla teksti: "...and DEMOCRACY".
Pussy Riot -ryhmän aktivisti Pjotr Verzilov kuvattuna helmikuussa 2013.Jean Christophe Bott / EPA

Venäläisen protestiryhmän Pussy Riotin jäsen ja Mediazona-sivuston julkaisija Pjotr Verzilov on tuotu sairaalahoitoon Berliiniin.

– Hän on parempana, kaikki on OK, Verzilovin avovaimo ja niin ikään Pussy Riotiin kuuluva Veronika Nikulšina kertoi uutistoimisto Reutersille sairaalasta.

Verzilov joutui Moskovassa sairaalahoitoon tiistaina, kun hän alkoi menettää näköään, puhe- ja liikuntakykyään. Verzilovin omaiset ja aktivistitoverit epäilevät, että Verzilov myrkytettiin.

– Uskon, että hänet myrkytettiin tahallisesti ja että kyseessä oli yritys pelotella tai tappaa hänet, Pussy Riotin jäsen ja Verzilovin entinen vaimo sanoi Nadežda Tolokonnikova sanoi saksalaiselle Bild-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Verzilovin kuljetuksen Berliiniin maksoi ja järjesti Cinema for Peace -järjestö.

Kaksi keltaisiin huomioliiveihin pukeutunutta miestä ja tummaan pukuun pukeutunut mies kantavat poliisin asuun pukeutunutta miestä viheriöltä.
Pjotr Verzilovia kannettiin kentältä Moskovassa heinäkuussa 2018. Pussy Riotin aktivistit ryntäväsivät kentälle kesken Ranskan ja Kroatian loppuottelua Venäjällä pidetyissä jalkapallon maailmanmestaruuskisoissa.Abedin Taherkenareh / EPA

Pjotr Verzilov, Veronika Nikulšina ja kaksi muuta Pussy Riotin jäsentä ryntäsivät heinäkuussa Moskovassa kentälle kesken jalkapallon finaaliottelun Lužnikin stadionilla. Tarkoituksena oli kiinnittää huomiota poliisin mielivaltaisuuksiin.

Aktivistit saivat tempauksesta 15 päivän vankeusrangaistukset.

Kremliä arvosteleva Pussy Riot -ryhmä nousi laajaan julkisuuteen vuonna 2012, kun ryhmä esitti niin sanotun punk-rukouksen Kristus Vapahtajan katedraalissa Moskovassa helmikuussa – siis ennen presidentinvaaleja, joissa Vladimir Putin palasi Venäjän presidentiksi.

Kolme ryhmän jäsentä tuomittiin elokuussa 2012 kahden vuoden vankeusrangaistuksiin huliganismista. Heidän syytettiin hyökänneen nimenomaan uskontoa vastaan.

Ihmisoikeusjärjestöt ja länsimaat arvostelivat tuomioita suhteettoman koviksi. Sittemmin yksi tuomio muutettiin ehdonalaiseksi ja kaksi muuta tuomittua vapautettiin vuoden 2013 armahduksissa.

Aiheesta aiemmin:

Pussy Riotin aktivisti joutui sairaalaan outojen oireiden takia – perhe epäilee myrkytytystä 13.9.2018

MM-finaalissa protestoineet Pussy Riotin jäsenet vapautettu – olivat 16 päivää pidätettyinä 1.8.2018

Turvatoimet pettivät jalkapallon MM-finaalissa – punkbändi Pussy Riot pääsi ryntäämään viheriölle kesken ottelun 15.7.2018

Elävä arkisto: Pussy Riot – piikki Venäjän valtaeliitin lihassa 23.8.2012

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi