1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Lontoon pormestari vaatii uutta Brexit-äänestystä

Brexit
Lontoon pormestari Sadiq Khan
Lontoon pormestari Sadiq Khan.Will Oliver / EPA

Lontoon pormestari Sadiq Khan on vaatinut uutta äänestystä Britannian EU-erosta. The Observer-lehdessä julkaistussa kirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun)Khan toteaa aikaa neuvotteluille olevan niin vähän, että tuloksena voi olla ainoastaan huono sopimus tai ei sopua ollenkaan.

Äänestyksen aikaan Khan kampanjoi EU:ssa pysymisen puolesta, mutta sittemmin hyväksyi puolueensa Labourin linjan mukaisesti ”kansan tahdon lähteä EU:sta”. Työväenpuolueen linja on ollut kunnioittaa kansanäänestyksen tulosta, mutta ”jättää kaikki mahdollisuuden avoimeksi” siinä tapauksessa, että parlamentti ei hyväksyisi EU:n kanssa neuvoteltuja erosopimuksia.

Khan kertoi kuitenkin huolestuneensa kaoottisista Brexit-eroneuvotteluista ja siksi päätyneensä nyt kannattamaan uutta äänestystä.

Iso-Britannian EU-eron on määrä astua voimaan maaliskuussa 2019.

– Eron ehdot näyttävät olevan miljoona mailia siitä, mitä kampanjoissa luvattiin. Kansalle syötetyt valheet paljastuvat, totesi Sadiq Khan kirjoituksessaan.

– Mielestäni [pääministeri] Theresa Mayllä ei ole mandaattia pelata tällaista uhkapeliä Britannian taloudella ja ihmisten elinkeinolla, toteaa Khan.

BBC:n haastattelussa Khan sanoi, (siirryt toiseen palveluun) että uudessa äänestyksessä kansalaisten pitäisi äänestää Euroopan unioniin jäämisen ja hallituksen neuvotteleman EU-erosopimuksen välillä.

Pormestari Khan kielsi, että EU-äänestyksen esille tuomisessa olisi kyse huomion pois viemisestä Lontoon ongelmista. Pääkaupungin pormestaria on kritisoitu kyvyttömyydestä selvittää Lontoon asunto- ja liikennetilannetta sekä saada kuriin väkivaltaisia puukkohyökkäyksiä.

Aiemmin tällä viikolla EU:n Brexit-neuvottelija Michael Barnier sanoi, että erosopimus voisi syntyä muutaman kuukauden sisällä.

Lue lisää:

Brexit-sopassa kuplii: Sopimus parissa kuukaudessa, huippukokous marraskuussa?

Lähteet: AP, STT

Lue seuraavaksi