Edes ennakointi ei säästänyt Filippiinejä kymmeniltä kuolonuhreilta – Mangkhut-taifuuni iski pahasti myös ruokahuoltoon

Supertaifuuni Mangkhut aiheutti tuhoisia maanvyörymiä kulkiessaan Filippiinien pohjoisosan yli. Myrsky iski samalla tärkeälle ruoantuotantoalueelle.

Taifuuni Mangkhut
Joukko ihmisiä sadevaatteissa tutkii jyrkkää mäkeä, joka on täynnä mutaista rojua. Mäen päällä on taloja.
Pelastustyöntekijät etsivät kadonneita taifuuni Mangkhutin aiheuttaman maanvyörymän jäljiltä Filippiineillä.Str / EPA

ManilaFilippiineillä ripeä ennakointikaan ei pystynyt estämään Mangkhut-supertaifuunin tekemiä tuhoja.

Perjantaina alkaneen myrskyn kuolonuhrien määrä oli noussut ainakin 59:ään sunnuntai-iltaan mennessä. Kuolleiden määrän pelätään vielä kasvavan.

Muun muassa maanvyörymät sekä katkenneet sähkö- ja puhelinyhteydet hidastavat tuhon laajuuden arviointia ja pelastustoimia.

Presidentti Rodrigo Duterte kiitteli sunnuntaina hallituksen toimia maailman tämän vuoden voimakkaimman taifuunin tuhojen hallinnasta.

– Olen hyvin, hyvin tyytyväinen hallituksen reaktioon, Duterte sanoi tutkittuaan tuhoalueita ilmasta.

– Onneksi näyttää siltä, että moni talo on yhä paikallaan, Duterte sanoi.

Presidentti Duterten neuvonantajan Francis Tolentinon mukaan kuolonuhrit olivat jääneet varoituksista huolimatta vaaravyöhykkelle.

Kolme ihmistä pienessä veneessä, veneen etu- ja takaosassa istuvat lippalakkipäiset miehet soutavat, keskellä istuu nainen vauva sylissään.
Filippiiniläiset soutivat tulvavedessä Tuguegaraossa, Cagayanin provinssissa.Francis R. Malasig / EPA

Maanvyöryt olivat suurin uhka

Tolentino kertoi lehdistölle, että taifuunin raivo kohdistui pahiten Cordilleran vuoristoalueelle, jossa sunnuntaihin mennessä vahvistettiin 24 kuolonuhria.

Sateen pehmentämä maa aiheutti kymmeniä maanvyöryjä. Itongonin kylässä Benguetissä valtavan mutavyöryn alle pelätään jääneen yli 40 kaivostyöntekijää. Pelastajat yrittävät kaivaa tietä vyöryn alle jääneeseen kaivosasuntolaan.

Lähes kaikki kuolleet ovat menehtyneet maanvyörymissä. Uhreiksi jäi myös pelastajia ja lapsia. Yksi ihminen kuoli jäätyään kaatuvan puun alle.

Viranomaisten mukaan yli 133 000 ihmistä evakuoitiin väliaikaissuojiin.

Vuoren seinämässä on keskellä vihreää suuria ruskeita kohtia, jossa maa on lähtenyt vyörymään. Vuoren rinteillä on siellä täällä asuintalojen rykelmiä.
Hirmumyrskyn laukaisemat maanvyörymät aiheuttivat vakavia tuhoja Itongonissa Benguetin provinssissa Filippiineillä.Str / EPA

Vuoden hurjin taifuuni aiheutti tuhoa

Tuhannet etsiytyivät sukulaistensa luo tai muualle turvaan tämän vuoden pahinta myrskyä.

Mangkhut pyyhki Filippiinien yli ajoittain jopa yli 80 metriin sekunnissa yltäneiden puuskien voimalla ennen kuin se suuntasi lauantaina Etelä-Kiinan merelle kohti Kiinaa.

Maailman tämän vuoden hurjimman taifuunin reitillä oli yli 5 miljoonaa ihmistä.

Filippiinien viranomaiset arvioivat, että myrsky aiheutti menetyksiä 250 000 ihmiselle. Francis Tolentinon mukaan viranomaiset siirtyvät nyt henkien pelastamisesta korjaamaan vahinkoja.

Muun muassa sähköt ja vesi ovat yhä monin paikoin poikki. Myrsky repi kattoja, puita ja sähköpylväitä mennessään. Se runteli pahoin Tuguegaraon lentokenttäterminaalia.

Suuri määrä sinisiä muovisäkkejä on lavalla. Hihattomaan paitaan pukeutunut mies tuo yhtä säkkiä.
Filippiinien laivasto lastasi avustustarvikkeita Tuguegaraon kaupungissa Cagayan provinssissa. Taifuuni Mangkhut on iskenyt pahoin myös Filippiinien ruoantuotantoon.Francis R. Malasig / EPA

Hirmumyrsky iski ruokahuoltoon

Supertaifuunin vahinkojen määrä tarkentuu vasta tulevalla viikolla, mutta maatalousministeri Emmanuel Piñolin ennustus laajoista tuhoista näyttää jo pitävän paikkansa.

Riisiviljelmät ovat monin paikoin veden vallassa, ja maissi on laonnut pelloilla juuri viikkoa ennen sadonkorjuun aikaa. Pohjois-Luzon on viljavaa ruoantuotantoaluetta.

Sadon tuhoutuminen heikentää maan ruokahuoltoa, sillä riisistä on ollut pula ja sen hinta ollut korkealla. Ministeri Piñol arvioi aiemmin, että satojen menetysten hinta voi nousta satoihin miljooniin euroihin.

Etualalla keltapaitainen pikkutyttö istuu muovituolilla pienen pöydän ääressä. Teltan toisessa osassa istuu iäkäs nainen nuoremman naisen ja pikkutytön kanssa. Seinät ovat sinistä telttakengasta.
Taifuunin tieltä evakuoituja evakuointikeskuksessa Marikinassa pääkaupungista Manilasta itään.Rolex dela Pena / EPA

Haiyanin tuhoista opittiin

Filippiineillä on totuttu taifuuneihin. Mangkhut oli tämän vuoden viidestoista taifuuni.

Viranomaiset ovat vahvistaneet ennakointia viisi vuotta sitten tapahtuneen katastrofaalisen Haiyan-taifuunin jälkeen.

Hirmymyrskyssä sai tuolloin surmansa yli 6 000 ihmistä. Suuri osa kuolleista jäi rannikolla myrskytulvan alle.

Myös yhteisöjä on valmennettu pelastautumaan taifuuneista. Nyt viranomaiset valmistautuivat perjantaina alkaneeseen Mangkhut-taifuuniin vähintäänkin koko viikon.

Pohjois-Luzonin sotilaat ja poliisit olivat valmiudessa. Maansiirtokoneita ja kymmeniä tuhansia paketteja ruoka-apua lähetettiin taifuunialueen tuntumaan.

Hallitus määräsi tullia lähettämään takavarikoimansa salakuljetetun riisin taifuunin uhreille.

Koulut muutettiin evakuointikeskuksiksi ja virastot suljettiin. Rannikolta ja muilta riskialttiilta alueilta asukkaat pakotettiin siirtymään evakuointikeskuksiin.

Rodrigo Duterte kävelee lentokentällä valkoisessa paidassa ja farkkutakissa. Presidentti ja hänen vieressään kävelevä sotilashenkilö tekevät juuri kunniaa. Ympärillä näkyy sotilaita, toimittajia, valokuvaajia. Kuvan ylälaidassa näkyy helikopterin lapa.
Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte (valkoisessa paidassa ja farkkutakissa) tutustui myrskytuhoalueen tilanteeseen taifuunista kärsineessä Tuguegaraon kaupungissa Cagaynin provinssissa.Karl Norman Alonzo / PPD Handout / EPA

Reagointi paranee, mutta myrskyt kasvavat

Filippiinien punaisen ristin puheenjohtaja Richard Gordon kiitteli tiedotustilaisuudessa Manilassa, että Filippiinit reagoi entistä paremmin luonnonkatastrofeihin.

– Haasteena on, että myrskyt ovat entistä suurempia ja tuhot ovat entistä suurempia, hän sanoi.

Taifuunin uhreille on tulossa myös kansainvälistä apua.

YK:n maailman ruokaohjelma auttaa hallitusta arvioimaan avun tarvetta. Se auttaa myös riisin kuljettamisessa tuhansille ihmisille. Australia on ilmoittanut toimittavansa 600 000 euron edestä humanitääristä apua.

Aiheesta aiemmin:

Yle seuraa: Mangkhut-taifuuni on rantautunut Etelä-Kiinaan – Filippiineillä myrsky surmasi yli 50 ihmistä 16.9.2018

Taifuuni ryöpytti Hongkongia – silminnäkijän mukaan puita irtosi ja talot huojuivat 16.9.2018

Supertaifuuni uhkaa Filippiinien riisiaittaa – Viljelijät uurastavat yötä päivää korjatakseen satonsa 14.9.2018