"Minä ylitän kadun ja löydän teille töitä" – Ranskan presidentti Emmanuel Macron läksytti nuorta työtöntä ja kehotti vaihtamaan alaa

Etenkin vasemmisto-oppositio on pitänyt Macronin kommentteja ylimielisinä.

Emmanuel Macron
Macron vilkuttaa auton ikkunasta.
Ranskan presidentin Emmanuel Macronin suosio on laskenut kesän aikana.Christophe Petit Tesson / Pool / EPA

Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia on arvosteltu ylimieliseksi, kun hän neuvoi nuorta työtöntä vaihtamaan alaa.

Macronin ja työttömän keskustelu on tallentunut muun muassa Le Figaro -sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) toimittajan Arthur Berdahin julkaisemalle videolle. (siirryt toiseen palveluun) Keskustelu käytiin Élyséen presidentinpalatsin sisäpihalla, joka oli lauantaina poikkeuksellisesti avoinna yleisölle.

– Oletteko ilmoittautunut työttömäksi? presidentti kysyi väkijoukossa seisseeltä työttömältä mieheltä.

– Kyllä olen. Ei ole mitään. Olen lähettänyt ansioluetteloita ja työhakemuksia, se ei auta, mies vastasi ja kertoi olevansa puutarhanhoitaja.

Macron vastasi, että valmis ja motivoitunut työnhakija saa kyllä töitä. Hän kertoi vierailleensa hotelleissa, kahviloissa, ravintoloissa ja rakennustyömailla, joissa kaikissa kerrottiin työvoiman tarpeesta.

– Minä ylitän kadun ja löydän teille töitä. He haluavat ihmisiä jotka ovat valmiita työskentelemään, Macron vielä jatkoi videolla hieman myöhemmin.

"Halveksii työttömiä"

Etenkin vasemmisto-opposition poliitikkojen mielestä Macron esiintyy videolla ylimielisesti. Reaktioista kertoo muun muassa Huffington Post -uutissivusto. (siirryt toiseen palveluun)

Sosialistisenaattori Laurence Rossignolin mukaan Macronin kommentit osoittavat, että hän pitää työttömyyttä työnhakijan omana valintana. Alistumaton Ranska -ryhmän kansanedustaja Eric Coquerel taas kirjoitti Twitterissä, että Macron halveksii työttömiä ja koko kansaa.

Macronin kommentit liitettiin hänen tällä viikolla julkistamaansa köyhyyden vastaiseen kampanjaan, jonka myötä Ranskaan luotaisiin aktiiviseen työnhakuun sidottu toimeentulotuki. Tuen menettäisi, jos työnhakija kieltäytyisi kahdesta kohtuullisesta työtarjouksesta.

Presidentti Macronia on arvosteltu aiemminkin ylimielisyydestä ja tilannetajun puutteesta. Kesäkuussa hän hermostui, kun teini nimitti häntä epämuodollisesti Manuksi.

Macronia rasittaa myös presidentin turvamiehen väkivaltaiseen käytökseen liittyvä skandaali. Tapauksen peittely on laskenut presidentin kannatusta.

"Hyvä, että presidentti puhuu suoraan"

Presidentin neuvon pätevyyttä voi epäillä myös siksi, että Ranskan työttömyysaste on noin yhdeksän prosenttia. (siirryt toiseen palveluun) Luku on neljänneksi korkein Euroopan unionissa.

Macronin tasavalta liikkeessä -puolueen puheenjohtaja Christophe Castaner kuitenkin puolusti sunnuntaina presidenttiä. Hänen mukaansa Ranskassa on satoja tuhansia avoimia työpaikkoja, mutta puutarha-alalla niitä on vähemmän.

– Pidättekö kapulakielestä? Mielestäni on hyvä, että presidentti puhuu suoraan, Castaner sanoi Le Grand Jury -televisio-ohjelmassa. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Suomeen saapuu Ranskan presidentti, joka saa kovaa kritiikkiä kotimaassaan – ja haluaa hukuttaa skandaalit uudistuksiin

"Miten menee, Manu?" – Ranskan presidentti suuttui teinin tuttavallisesta puhuttelusta

Kuuntele Podcast:

Podcast: Ranskalaiset rakastavat viiniä, mutta nyt ilmastonmuutos uhkaa sen viljelyä – "Presidentti jyrähti, että hän juo viiniä sekä lounaalla että illallisella"