1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuuska

Tulli epäilee: Kahdeksan henkilöä salakuljetti Ruotsista Suomeen 12 700 kiloa nuuskaa

Kaikkia epäiltyjä epäillään törkeästä veropetoksesta ja salakuljetuksesta.

Kuva: Tulli

Tulli kertoo paljastaneensa ammattimaisesti organisoidun nuuskan salakuljetusringin. Tulli epäilee, että kahdeksan henkilöä on salakuljettanut Ruotsista Suomeen yhteensä noin 12 700 kiloa nuuskaa vuosina 2016–2018.

Jutussa on pääepäiltynä noin 50-vuotias Ruotsin Haaparannalla asuva Suomen kansalainen, jonka apuna on ollut Ruotsissa asuva nuorempi henkilö. Muiden epäiltyjen kotipaikat ovat Kainuussa, Itä-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla.

Kaikkia epäiltyjä epäillään törkeästä veropetoksesta ja salakuljetuksesta. Salakuljetetun nuuskan vältettyjen valmisteverojen määrä on Tullin arvion mukaan noin 4,6 miljoonaa euroa.

Tullin mukaan nuuskaa on salakuljetettu vastaanottajille Suomeen Kemi-Tornion alueen kautta useilla henkilöautoilla kymmenien kilojen erissä. Suomessa nuuska on heti siirretty vastaanottajien omiin ajoneuvoihin, jonka jälkeen epäillyt vastaanottajat ovat kuljettaneet nuuskan henkilö- ja pakettiautoissa eri ostajille pääasiassa pääkaupunkiseudulle.

Tullin esitutkinnassa on selvinnyt, että Haaparannalla asuva pääepäilty on Suomesta saamiensa toimeksiantojen perusteella salakuljettanut yhdessä kahden epäiltynä olevan henkilön kanssa nuuskaa Ruotsista Suomeen ammattimaisesti kahden vuoden ajan.

Jutun esitutkinta on päättymässä ja se siirtyy syksyn 2018 aikana syyttäjälle syyteharkintaan.