Ministeriössä epäillään energiajuomien myynnin kieltämisen hyötyjä lapsille – "Ei se maailma kielloilla parane"

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko käynnistivät selvityksen siitä, voisiko energiajuomat kieltää lailla alle 15-vuotiailta.

energiajuomat
Energiajuomien menekki näkyy myös runsaana vaihtoehtojen määränä.
Energiajuomien vaikutukset ovat saaneet monet tahot vaatimaan niille käyttörajoituksia erityisesti lapsille ja nuorille. Miksi energiajuomia ei kielletä lapsilta, vaikka THL ei suosittele niitä myytävän alle 15-vuotiaille? Tästä aamu-tv:ssä keskustelivat maa- ja metsätalousministeriön elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm ja ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.

Energiajuomien lipittely on suosittua, mutta niiden haittavaikutukset ovat saaneet monet tahot vaatimaan käyttörajoituksia erityisesti lapsille ja nuorille.

Maa- ja metsätalousministeriön elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm kuitenkin epäilee, että energiajuomien kieltoa koskaan saataisiin läpi.

– Sehän ei riitä, että me Suomessa päätetään, että tämä on kielto, vaan se on myös saatettava EU-komission ja muiden jäsenmaiden tarkasteluun. Jos heillä on huomauttamista tämän suhteen, niin joudutaan vielä mahdollisesti korjaamaan tällaista lakiesitystä. Hyvin pitkä tie on, ennen kuin tämmöinen laki saadaan aikaiseksi, Hielm sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ja perhe- ja peruspalveluministerin Annika Saarikko (kesk.) ovat käynnistäneet selvityksen siitä, voisiko energiajuomat kieltää lailla alle 15-vuotiailta.

Ministerit ovat pyytäneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta kokoamaan katsauksen energiajuomien ja niitä vastaavien tuotteiden vaikutuksista lasten terveyteen ja hyvinvointiin. THL:n selvitys valmistuu syksyn aikana.

"Ihmisten pitää itse tajuta"

Hielm ei usko, että kenelläkään periaatteessa olisi mitään sitä vastaan, että energiajuomien myyntiä lapsille vaikeutettaisiin.

– Tässä nyt on väläytetty kieltoa, mutta ennen kuin on minkäännäköisiä edellytyksiä kiellon antamiselle lakiteitse, niin pitää olla perusteelliset selvitykset.

Hielmin mukaan kiellon tiellä voidaan yrittää edetä, jos THL:n selvitys yllättäen toisi esiin sen, että energiajuomissa olisi jotain sellaista terveysvaaraa, joka ei ole tiedossa tai joka on ratkaisevasti pahempi kuin vaikka kolajuomien tai kahvin.

– Ei se maailma kielloilla parane. Ihmisten pitää itse tajuta, ettei nämä kovin terveellisiä ole heille itselleen eikä varsinkaan heidän lapsilleen, Hielm sanoo.

Myös ravitsemusterapeutti Hanna Partanen on samoilla linjoilla. Hän pelkää, että kielto tekisi energiajuomista vieläkin kiinnostavampia lasten silmissä.

Partasen mukaan energiajuomat ovat limsoja huonompi vaihtoehto koukuttavan kofeiinin takia. Energiajuomat ovat myös vieneet nuoria sairaalaan.

Partanen muistuttaa, että energiajuomat ovat hapanta juotavaa ja jos niitä lipittelee pitkin päivää, se saattaa tuhota hammaskiilteen.

– Se on muuten kallis reissu sitten vaihtaa implantteihin.

Energiajuomat ovat etenkin poikien juomia. Viime vuoden Kouluterveyskyselyn mukaan noin 11 prosenttia peruskoulun 8.-9. luokan pojista ja 5 prosenttia tytöistä juo energiajuomia 3–5 päivänä viikossa. Lisäksi kyselyn mukaan 7 prosenttia pojista ja 3 prosenttia tytöistä juo energiajuomia lähes päivittäin.

"Vanhemmilla tärkeä rooli"

THL suosittaa, että vähittäiskauppiaat rajoittaisivat energiajuomien myynnin yli 15-vuotiaille. Kyseessä on kuitenkin suositus eikä kielto.

Hielm väläyttää kauppojen entistä suurempaa vastuuta. Hänen mukaansa kaupat kun valvovat muitakin ikärajoja, niin ne voisivat myös soveltaa suositusikärajoja.

– Kyllä se varmasti parempi tilanne olisi kansanterveyden ja hammasterveyden kannalta mutta ei tässä sellaisesta terveysvaarasta ole kyse, että kannattaisi ainakaan näillä tiedoilla lähteä kieltolinjalle.

Hielm muistuttaa, että vanhemmat ovat kuviossa tärkeä osatekijä mutta he eivät välttämättä oikein tiedä, miten haitallisia ja turhia energiajuomat ovat.

– He eivät ehkä tiedä, että lapset juovat energiajuomia. Sehän on huomattu monissa tutkimuksissa, että mitä enemmän lapsilla on omaa rahaa käytössä, sitä enemmän se menee herkkuihin, ravitsemusterapeutti Partanen sanoo.

Energiajuomien kieltokeskustelua käydään monissa maissa. Esimerkiksi Britanniassa halutaan kieltää energiajuomat lapsilta.