Hyppää sisältöön

Asiantuntija: EU:n tekijänoikeusdirektiivillä voisi olla arvaamattomia vaikutuksia – ”Facebook voisi lopettaa uutisten jakamisen”

Tekijänoikeusdirektiivillä pyritään puolustamaan sisällöntuottajien oikeuksia tuloihin.

Tekijänoikeusdirektiivin vaikutukset somen käyttöön
Tekijänoikeusdirektiivin vaikutukset somen käyttöön

Tietokirjailija ja tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen on huolissaan uuden tekijänoikeusdirektiivin vaikutuksista, jos se astuu lopulta voimaan.

Direktiivistä löytyy erityisesti kaksi kohtaa, jotka ovat aiheuttaneet eri etupiireissä kitkaa. Toinen niistä liittyy linkkiveroon, jolla lainsäätäjät haluaisivat verottaa sosiaalisen median palveluita kuten Facebookia, Instagramia ja Youtubea.

– Tämä liittyy Facebookin kaltaisiin alustoihin, joissa käyttäjät jakavat uutisia. Jatkossa Facebook joutuisi maksamaan esimerkiksi Ylelle siitä, että käyttäjät linkittävät yhtiön uutisia, jos linkissä näkyy pätkä tekstiä tai kuva, Järvinen sanoi Ylen Aamu-TV:n haastattelussa.

Tähän asti eri alustoilla ei ole ollut velvollisuutta maksaa muiden tuottamista sisällöistä. Jatkossa kuitenkin linkkejä tarkasteltaisiin tekijänoikeuksien näkökulmasta.

Järvisen arvion mukaan kyse on todella suurista rahoista ja korvauksista.

–Tässä voi olla sellainen seuraus, että Facebook lopettaa uutisten jakamisen. Tai käy niin että valeuutisten määrä lisääntyy, koska valeuutissaitit eivät tarvitse mitään korvauksia. Ne haluavat vain levittää sanomaansa.

–Tekijänoikeusdirektiivin seuraukset ovat hyvin arvaamattomia. On todella mielenkiintoista nähdä, mitä tässä tapahtuu.

Toinen kiistaa aiheuttanut kohta liittyy urheilutapahtumiin. Järvisen mukaan jatkossa katsojat eivät voisi jakaa kuvia ja videoita, ilman että niistä pitäisi maksaa vahingonkorvauksia.

– Kohta 12 A on aivan käsittämätön. Ilmeisesti se tuli tekstiin ihan viime tipassa, eikä kukaan oikein tiedä, mitä se tarkoittaa. Siinä suojataan urheilutapahtuman järjestäjän tekijänoikeuksia, mikä on ajatuksenakin hullu.

Euroopan parlamentin oikeusasioiden valiokunta hyväksyi uudistuksen kesäkuussa. Direktiivin lopullinen sisältö voi vielä muuttua parlamentin, komission ja jäsenmaiden välisissä neuvotteluissa.

.
.