1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ilkka Salmi

Sisäministeriön kansliapäällikkö Ilkka Salmi: Vaalivaikuttamisen uhka on konkreettinen

Vaalivaikuttamiseen on Ilkka Salmen mielestä varauduttava. Hän pitää todennäköisenä, että virheellistä tai tarkoitushakuista informaatiota pyritään tuottamaan ennen ensi kevään vaaleja.

Kuva: YLE Keski-Suomi / Mika Rinne

Sisäministeriön kansliapäällikkö Ilkka Salmi pitää tärkeänä, että varsinkin sosiaalisen median käyttäjiä muistutetaan medialukutaidosta ennen ensi kevään vaaleja. Hänen mielestään vaalivaikuttamisen uhka on Suomessa konkreettinen.

– Pidän todennäköisenä, että virheellistä, tiettyä tarkoitusperää varten valmisteltua informaatiota pyritään tuottamaan. Siihen on varauduttava, että ymmärrämme, mikä on totta ja mikä on jotain muuta. Lukijan pitää ymmärtää, että näin voi tapahtua, sanoi kansliapäällikkö Salmi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Tiedustelulait saatava nopeasti voimaan

Ilkka Salmen mukaan turvallisuusympäristö muuttuu hyvin nopeasti. Hän toivoo, että tiedustelulait saataisiin pian voimaan. Eduskunta valmistelee parhaillaan tiedustelulakeja, jotka tuovat uusia keinoja tietojen hankintaan sotilas- ja siviilitiedustelussa. Suurin oppositiopuolue SDP on vaatinut, että koko Suojelupoliisi alistetaan eduskunnan valvontaan.

– En näe ongelmaa tälle vaatimukselle ja uskon, että siihen varmasti löydetään toimiva malli. Uskon, että nyt oppositiopuolue SDP ja muut toimijat, jotka ovat halunneet valvontaa, lähtevät siitä, että operatiivisen toiminnan vastuu on toimivalla operatiivisella johdolla. Sitten vain selvitetään, että tilanne on oikea, tapahtuu lain mukaan ja noudatetaan poliittisessa päätöksenteossa annettuja prioriteetteja, sanoi Salmi.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Ilkka Salmi. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Euroopan uhat

Ilkka Salmi pitää Euroopan suurimpina uhkina hallitsematonta digitalisaatiota ja Euroopan lähialueen kuohuntaa.

– Esimerkiksi keinoäly on erittäin hieno ja hyvä asia. On ymmärrettävä, että siihenkin saattaa liittyä lieveoireita ja tiettyjä turvallisuusuhkia. Syyrian tilanne jatkuu ja täytyy nähdä, mihin Afrikka etenee. Tuleeko isoja kansainvaelluksia, joita täytyy ottaa huomioon. Ne eivät ole välttämättä turvallisuuskysymyksiä, mutta voivat olla myös sitä.

Ilkka Salmi aloitti sisäministeriön kansliapäällikkönä heinäkuun alusta. Hän on ollut mm. Suojelupoliisin päällikkönä ja Euroopan Unionin tiedustelu- ja tilannekeskuksen johtajana.

Kuuntele Ilkka Salmen haastattelu Yle Radio 1:n Ykkösaamussa kokonaan Yle Areenasta.

Lisää aiheesta:

Valheenpaljastaja: Valeuutiset rehottivat Ruotsissa vaalien aikaan – sama on odotettavissa Suomessa

Säpo varoittaa yrityksistä vaikuttaa Ruotsin valtiopäivävaaleihin

Twitter ja Facebook kuultavina – senaattorit tiukkaavat vaalivaikuttamisesta.