Super, Tehy ja JHL liittyvät hallituksen vastustajiin – julistivat ylityö- ja vuoronvaihtokiellot

Kielto alkaa ensi viikolla.

työtaistelut
Meilahden sairaalat.
Kalevi Rytkölä / Yle

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super ilmoitti maanantaina, että se julistaa kunta-alalle ja kaikille yksityisen sektorin työpaikoille ylityö- ja vuoronvaihtokiellon.

Liiton mukaan kielto alkaa keskiviikkona 26.9. kello 6 ja päättyy perjantaina 28.9. kello 23.59.

Super vastustaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla hallituksen aikomusta heikentää alle 20 henkilöä työllistävien yritysten työsuhdeturvaa. Liiton mukaan vaarana on, että työntekijöitä irtisanotaan kevyin perustein.

– Ay-liikkeen tehtävä on suojella jäseniään perusteettomia heikennyksiä vastaan, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo liiton tiedotteessa.

Superin mukaan mielenilmaisun aikana liiton jäsenet tekevät normaalit työvuoronsa, mutta eivät jousta ylitöillä tai vuoronvaihdoilla.

Myös terveysalan ammattilaisia edustava Tehy ilmoitti maanantaina aloittavansa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon keskiviikkona 26.9. kello 6 ja lopettavansa kiellon perjantaina 28.9. kello 23.59.

– Emme voi hyväksyä jäsentemme työsuhdeturvan heikentämistä näin. Edellytämme, että kaikkia työntekijöitä kohdellaan samanarvoisesti riippumatta työnantajan koosta ja vaadimme, että hallitus vetää esityksen pois, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen järjestön tiedotteessa.

Viime viikolla Auto- ja kuljetusala työntekijäliitto AKT, teollisuuden työntekijöitä edustava Teollisuusliitto ja teollisuudessa työskenteleviä toimihenkilöitä edustava Ammattiliitto Pro ilmoittivat aloittavansa ylityökiellon tänään maanantaina.

Myös Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloittaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ensi viikolla, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kertoo Ylelle.

– Hallitus saatava totisesti ymmärtämään, että työlainsäädännön heikennykset on saatava loppumaan. Todella ikäviä heikennyksiä on tehty ja tällä kertaa kamppailemme loppuun asti, Niemi-Laine sanoo.

JHL ei ole päättänyt tarkkaa alkamispäivää tai sitä, onko ylityökielto toistaiseksi voimassaoleva vai onko se rajattu yksittäisiin päiviin.

KT Kuntatyönantajien työmarkkinajohtajan Markku Jalosen mielestä työtaistelutoimilla on väärä kohde ja se voi heikentää kuntalaisten palveluita. Jalonen kommentoi toimia Twitterissä.

* Juttua päivitetty klo 11.12 ja 11:33. Lisätty tieto JHL:n toimista sekä Kuntatyönantajien vastauksesta.