1. yle.fi
  2. Uutiset

Kotkasta pääsee kohta kävellen kansallispuistoon – Suomessa harvinainen ulkoilureitti johdattaa kaupungista avaralle suolle

Kotkan ja läheisen Valkmusan kansallispuiston väliset metsätiet ja polut saavat opasteet ja ne merkitään virallisiin ulkoilukarttoihin.

kansallispuistot
Suo.
Sulan maan aikana soiden vetisyys ­rajoittaa liikkumista Valkmusassa muualla kuin merkityillä reiteillä. Talvella pääsee paremmin tutustumaan koko puiston alueeseen esimerkiksi hiihtäen.Petri Lassheikki / Yle

On harvinaista, että kaupungista pääsee polkua pitkin kansallispuistoon. Kotkassa se on pian totta. Ulkoiluyhdistys Kotkan Latu rakentaa uutta ulkoilureitistöä Kotkan Karhuvuoren kaupunginosasta Valkmusan kansallispuistoon.

Kaupungin ja kansallispuiston välisestä reitistä tulee yhteensä noin 17 kilometriä pitkä. Se kulkee Karhuvuoren kuntoradalta Moronvuoren päivätuvalle, Valkmusan kansallispuiston itäreunalla. Lisäksi reitistöön kuuluu lyhyempiä kierrettäviä lenkkejä.

– Yli 40 maanomistajalta on haettu reittiä varten luvat. Näitä polkuja pitkin on patikoitu jo varmasti kymmenen vuotta, mutta nyt reitit saadaan virallisesti karttoihin, hankkeen puuhamies Raimo Karjalainen sanoo. Aikaisemmin alueella on kulkenut talvisin esimerkiksi hiihtolatuja.

Metsäteitä ja -polkuja pitkin kulkevat reitit merkitään ja viitoitetaan keväällä. Karjalainen toivoo, että avajaisjuhlaa voitaisiin viettää noin vuoden päästä. Kokonaisuutena projekti kestää kolme vuotta.

Kurkiaura.
Valkmusassa on eteläisen Rannikko-Suomen suurimmat ja monipuolisimmat suoalueet.Petri Lassheikki / Yle

Lähiretkeilyreittinä ainutlaatuinen

Pyhtään ja Kotkan alueella sijaitseva Valkmusa (siirryt toiseen palveluun) on yksi Suomen vähemmän tunnetuista kansallispuistoista. Suomen kansallispuistoissa kirjattiin viime vuonna yli 3 miljoonaa käyntiä. Niistä vain noin 17 000 suuntautui tähän noin 19 neliökilometrin kokoiseen Valkmusaan.

Yleensä kansallispuistot sijaitsevat kaukana kaupungeista. Metsähallituksen luontopalveluista arvioidaan, ettei tällaisia kaupungista kansallispuistoon meneviä ulkoilureittejä ole Suomessa kovin monta.

– Kotkaan toteutettava reitti vaikuttaa selkeästi kansallispuistoon suuntaavalta lähiretkeilyreitiltä ja on siten erityisen harvinainen lajissaan, Rannikon Luontopalveluiden tiedottaja Outi Ala-Härkönen Metsähallituksesta kertoo.

Joitain vastaavia reittejä on olemassa. Esimerkiksi Turusta ja Raisiosta pääsee kaupungin ulkoilureittejä pitkin Kurjenrahkan kansallispuiston polulle. Pohjois-Karjalassa on pitkä vaellusreitti, joka poikkeaa Patvinsuon kansallispuistoon. Myös Joensuusta pääsee patikoiden Kolille.

Metsähallitus ei ole ollut mukana tekemässä Valkmusaan johtavaa reittiä, mutta aikoo nostaa sitä esiin viestinnässään, kunhan reitti valmistuu.

Valkmusan kansallispuisto on perustettu vuonna 1996. Valkmusassa on eteläisen Rannikko-Suomen suurimmat ja monipuolisimmat suoalueet. Kymijoen läntinen haara virtaa kansallispuiston alueen pohjoisreunalla.

Päivätupa.
Petri Lassheikki / Yle

Uusi laavu, pitkospuita ja siltoja

Kotkan Latu rakentaa ulkoilijoille, polkujuoksijoille ja maastopyöräilijöille tarkoitettuja reittejä Valkmusaan reilulla 40 000 eurolla. Kotkan Latu on saanut Ely-keskukselta rahoitusta, joka kattaa 60 prosenttia kustannuksista. Loput yhdistys tekee itse talkootyönä.

Reitti lähtee Karhuvuoren kuntoradalta Petäjäsuolle, jossa on Kotkan ladun toimisto Petäjäpirtti. Kirkkokankaalle on jo rakennettu uusi laavu. Sieltä matka jatkuu Korkiakalliolle, seuraavana on Kukkarsaarenko.

Kukkarsaarengolta reitti kulkee Pertonrahkan poikki Pertonvuorelle, josta on yhteys Suonlinnantien kautta Moronvuoren päivätuvalle Valkmusaan. Reitin loppuosa kulkee jo olemassa olevalla kansallispuiston reitillä.

– Korkeuserot ovat pieniä, joten reitistä tulee melko helposti käveltävä. Määrätyissä kohdissa maastopyöräilijöille on oma, erillinen reitti, kun on vaikeampi paikka kaikkien mennä yhdessä. Maastopyöräilijöille koitetaan tehdä myös vähän rankempaa rataa, Karjalainen sanoo.

Reitit tulevat kulkemaan metsäteitä ja polkuja pitkin. Enimmillään reitti on kaksi metriä leveää. Paikka paikoin Kotkan Latu rakentaa soiseen maastoon uusia pitkospuita ja siltoja.

Töyhtöhyyppä.
Valkmusassa voi ihailla laajoja suomaisemia ja tarkkailla lintuja.Petri Lassheikki / Yle
Lue seuraavaksi