1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työllisyys

Turvapaikanhakijan työnhaku onnistuu harvoin ilman välikäsiä – Lapissa on löytynyt lähinnä siivoustyötä, vaikka työvoimapula vaivaa koko matkailualaa

Lappiin laajentuva Startup Refugees -verkosto on auttanut palkkatyöhön satoja turvapaikanhakijoita muualla Suomessa.

Työllisyys
Maria Thaw
Myanmarilainen Maria Thaw asui vuosia pakolaisleirillä Thaimaassa ennen kuin pääsi kiintiöpakolaisena Suomeen. Hän on työskennellyt siivoojana viisi vuotta, muun muassa kerroshoitajana rovaniemeläisessä hotellissa.Annu Passoja / Yle

Rovaniemen vastaanottokeskuksessa kolme vuotta asunut irakilaismies on tehnyt kaikkensa löytääkseen töitä.

– Olen kysynyt suoraan yrityksistä, etsinyt ilmoituksia netistä ja kysellyt työssä olevilta tutuilta, tietäisivätkö he työmahdollisuuksista, kertoo Adem Ali. Palkkatyötä hän on onnistunut löytämään vain kahdeksi kuukaudeksi viime talvena, jolloin hän siivosi lasi-igluja Saariselällä.

Turvapaikanhakijat ovat suuri mahdollisuus Lapissa, jossa tulevaisuudessa tarvitaan lisää työvoimaa.

Yrittäjä Katja Ikäheimo-Länkinen, Santapark Arctic World

Lapin matkailuala huutaa työvoimaa talvisesongin alla ja työntekijöitä etsivät niin siivousyritykset kuin ravintolat ja majoitusliikkeet. Joulupukin luolaa, hotellia ja ravintolaa pyörittävän Santapark Arctic Worldin yrittäjä Katja Ikäheimo-Länkinen kertoo, että talvikauden noin 350 työntekijästä uupuu vielä puolensataa.

Yritys on työllistänyt henkilöstövuokrausyrityksen kautta aiemmin muutaman turvapaikanhakijan siivoustyöhön. Jos osaamista ja englannin kielen taitoa löytyy, Ikäheimo-Länkinen on valmis palkkaamaan heitä myös muihin tehtäviin.

– Ehdottomasti. Turvapaikanhakijat ovat suuri mahdollisuus Lapissa, jossa tulevaisuudessa tarvitaan lisää työvoimaa. Meille ei ole tärkeää, onko turvapaikanhakija vai suomalainen vaan se, että löytyy oikea henkilö oikealle paikalle, Ikäheimo-Länkinen toteaa.

Startup Refugees auttanut palkkatyöhön satoja turvapaikanhakijoita

Muualla Suomessa työhaluiset ovat saaneet tukea Startup Refugees -vapaaehtoisverkostosta, joka on auttanut palkkatyöhön noin 450 turvapaikanhakijaa. Etelä-Suomessa töitä on löytynyt muiden muassa rakennustyömailta ja ravintoloista, Pohjanmaalla esimerkiksi metalliteollisuudesta ja ekovillatehtaalta. Nyt yritykset jo tietävät, minne soittaa työvoimapulassa.

– Alussahan se oli sitä, että sai itse soittaa kovasti ja olla puhelinmyyjänä. Nyt yritykset, jotka ovat ottaneet ensimmäisen työntekijänsä ja heillä on kova tarve työntekijöille, ottavat aika nopeaan tahtiin muitakin, kertoo Startup Refugees -verkoston Pohjois-Suomen aluepäällikkö Matleena Aarikallio.

Valinnanvaraa on paristatuhannesta turvapaikanhakijasta, joiden osaaminen ja koulutus on kirjattu ylös Match Made in Startup Refugees-verkkosovelluksen avulla.

– Me esihaastattelemme kaikki, perkaamme jyvät akanoista. Tarjoamme sellaista ihmistä, josta itse uskomme että hän on yritykselle se paras työntekijä, Aarikallio sanoo.

Adem Ali
Rovaniemellä asuva Adem Ali kertoo opiskelleensa sisustussuunittelua Irakissa. Suomessa hän on valmis tekemään mitä työtä tahansa. Vapaaehtoistyötä Adem Ali tekeekin viikottain, mutta palkkatyötä hän on onnistunut saamaan vain kahdeksi kuukaudeksi.Annu Passoja / Yle

Aarikallio kertoo, että erityisen tarkkaan mietitään sitä, ketä tarjotaan ensimmäisenä yritykseen, jossa turvapaikanhakijoita ei ole aiemmin ollut. Työ alkaa usein kokeilujaksolla.

– Jos se kokeilu menee huonosti niin se yritys ei välttämättä ota pitkään aikaan ulkomaista työvoimaa, ihmiset kun ovat niin kovia yleistämään. Se on tosi tärkeää, että se ensimmäinen menee hyvin, Aarikallio toteaa.

Siivoustyön voi opettaa näyttämällä

Pohjanmaalla kaikki turvapaikanhakijat ovat saaneet kokeilun jälkeen jatkaa ja hyvien kokemusten kannustamana verkosto aloittaa nyt Lapissa, jossa turvapaikanhakijat ovat toistaiseksi päässeet lähinnä siivoamaan. Monille ensikosketuksen suomalaiseen työelämään on tarjonnut siivousyritys SOL, joka ei läheskään aina vaadi sen enempää suomen kuin englannin kielen taitoa.

– Näyttämällä ja kuvien avulla heidät saadaan oppimaan ja usein myös työpari valitaan niin, että hän pystyy tulkkaamaan. Perusasiat, kuten turvallisuusasiat, pitää saada joka tapauksessa menemään perille, sanoo palvelujohtaja Niko Simonen SOL Palvelut Oy:stä.

Yhtiö on työllistänyt muutaman vuoden kuluessa parisenkymmentä turvapaikanhakijaa Lapissa. Simonen kehuu heidän asennettaan ja opinhaluaan työssä, jota kantasuomalaiset harvoin hakevat.

SOL ei pärjäisi ilman ulkomailta tulleita.

Yrityksessä onkin perustettu monikulttuurisuustyöryhmä, joka esimerkiksi neuvoo eri kulttuurien ominaispiirteistä. Se myös ylläpitää kalenteria, johon on merkitty eri uskontojen juhlapäivät.

– Näin voimme suunnitella töitä ja tarpeen vaatiessa laittaa juhlapäivän vapaaksi, Simonen kertoo.

Siivoustyössäkin voi ratkaista kansalaisuus

Simosen mukaan moni paikka jäisi siivoamatta ilman maahanmuuttajia ja päänvaivaa tuottaakin se, että joissain kohteissa vaaditaan suomalaista siivoojaa.

– Asiakkailla voi olla suomen kielen vaatimuksia ja joissain paikoissa saatetaan vaatia jopa Suomen kansalaisuutta. Yleensä valtion ja kuntien kilpailutukset ovat sellaisia, ettei turvapaikanhakijoita voi sinne lähettää.

Suomen oppimiseen taas ei kotoutumiskurssi riitä alkuunkaan, tietää Myanmarista kiintiöpakolaisen tullut Maria Thaw omasta kokemuksesta. Hänellä suomen kielen sanat loppuivat heti alkuunsa, kun piti soittaa työharjoittelupaikan perässä.

Nyt kolmen lapsen äiti on siivonnut SOL:in punaisissa vaatteissa viisi vuotta.

– Itse pitää olla aktiivinen ja sosiaalinen, ja tutustua suomalaiseen kulttuuriin. Pitää vähän matkia perässä ja sitten on helpompi saada töitä, Thaw sanoo.