1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talouskasvu

Tässä ovat Suomen talouden vahvuudet ja uhat – alamäkeen voi olla syytä varautua

Talousennustajat toisensa perään ovat esitelleet taas rätinkejään. Kokosimme yhteen eri laitosten talousennusteita viime päiviltä. Miltä näyttää Suomen talouden tulevaisuus?

talouskasvu
Rakennustyömaa
Seppo Suvela / Yle

PLUSSAT

Tänä vuonna meillä pyyhkii vielä hyvin

viiva

Tästä vuodesta tulee kaikesta päätellen tämän suhdannevaiheen paras. Ennusteet vuoden 2018 talouskasvusta vaihtelevat 2,6 prosentista 3,0 prosenttiin. Voidaan puhua varsinaisesta huippuvuodesta.

Vienti vetää, ja tilauksia satelee. Etenkin sellua menee maailmalle lähes niin paljon kuin ehditään myydä.

Myös laivoja ja autoja valmistuu ennätystahtia. Laivatoimitusten ennustetaan vauhdittavan vientilukuja ensi vuonna. Rakentaminen on pysynyt huipputasolla jo pitkään.

Meneillään olevat, ja lähitulevaisuudessa ehkä aloitettavat investoinnit tukevat talouskasvua edelleen.

Työllisyys kasvaa lujempaa kuin uneksittiin

viiva

Hallitus asetti tavoitteekseen 72 prosentin työllisyysasteen. Harva uskoi tavoitteen täyttyvän. Toisin näyttää käyvän, ja tavoite ylitetään niin, että heilahtaa.

Heinäkuussa työllisiä oli peräti 75 000 enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Etenkin ikääntyneiden työllisyys on kasvanut. Tämä on selvä merkki Suomen talouskehityksen vahvuudesta.

Myös työttömyysaste on painumassa vihdoinkin alas. Työttömyysasteen uskotaan painuvan ensi vuonna jo selvästi alle 7 prosentin. Yritykset ovatkin valitelleet jopa työvoimapulaa.

Julkinen talous tasapainottuu lähivuosina

viiva

Suomen julkinen talous on tasapainottumassa lähivuosina. Valtiovarainministeriö antaa tästä pisteet hyvän talouskehityksen ohella hallitusohjelman sopeuttamistoimien täytäntöönpanolle.

Julkisen talouden rahoitusaseman arvioidaan kääntyvän ylijäämäiseksi vuosikymmenen taitteessa. Velka suhteessa bruttokansantuotteeseen laskee.

Asuntovelallistenkin kannalta tilanne näyttää hyvältä, kun työllisyyskehitys jatkuu myönteisenä eikä korkojen pikaisesta noususta ole merkkejä.

MIINUKSET

Maailmantalouden kasvu on taittumassa

viiva

Mutta mikä menee ylös, tulee myös alas. Juuri näin on käymässä Suomen kovalle talouskasvulle.

Kaikki talousennustajat povaavat kovimman kasvun olevan ohi. Tämän vuoden jälkeen kansantuotteen kasvu jäänee puolentoista prosentin pintaan. Siitä talouskasvu hidastunee seuraavina vuosina entisestään.

Ennustajat arvioivat maailmantalouden kasvun taittuvan. Sen myötä myös Suomen viennin kasvu tasoittunee. Viennin veto ei välttämättä enää kannattele Suomen taloutta niin kuin tänä vuonna, vaikka vienti ei toki vielä yski.

Euroopassa on jo merkkejä kasvun hidastumisesta

viiva

Suomi elää viennistä, ja siksi etenkin vienti Eurooppaan on herkkä talousmittari. Nyt moni ennustaja on nähnyt merkkejä talouskasvun hidastumisesta Euroopassa.

Suomessa kova kasvu on näkynyt etenkin rakentamisessa. Tuottavuuteen, tutkimukseen ja osaamiseen ei ole investoitu tarpeeksi. Pian myös rakentamisen uumoillaan hiipuvan. Se heijastuu kaikkialle talouteen.

Myös yksityisen kulutuksen kasvun arvioidaan hidastuvan. Kuluttajien luottamus voikin olla pian koetuksella.

Eivätkä vanhat ongelmat ole kadonneet minnekään. Väestö ikääntyy, ja työikäisen väestön määrä vähenee. Maksajat vähenevät eli kestävyysvaje on ja pysyy.

Pula osaavasta työvoimasta saattaa hidastaa työllisyyden ja bkt:n kasvua.

Talousennustajat pelkäävät kauppasodan yltyvän

viiva

Talousennustajien mukaan maailmantalouden pahin uhka tuntuu olevan kauppasodan yltyminen mahtimaiden ja eri blokkien välillä. Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppakiistat heijastuvat myös Eurooppaan.

Yhdysvallat ja Kiina ovat entistä tiukemmin napit vastakkain: Yhdysvallat on kertonut taas uusista tulleista, joihin Kiina aikoo vastata myöhemmin kerrottavalla tavalla.

Talouksien väliset kaupan esteet voivat vaikuttaa rajummin kuin on ehkä arvioitu. Vienti voi ruveta meilläkin tökkimään, ja ennustettavuus heikkenee. Epävarmuus lisääntyy.

Joidenkin tutkimuslaitosten mukaan nykyiset tullit eivät vielä vaikuta paljon, mutta uudet uhkaukset toteutuessaan söisivät jo kasvua. Kiinan talouden kehittymiseen liittyy muutenkin suuria riskejä.

Jutun lähteinä on käytetty Danske Bankin, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen, Pellervon taloustutkimuksen ja valtiovarainministeriön näkemyksiä Suomen talouden tilasta.

Lue myös:

Suomessa julkaistiin neljä talousennustetta muutaman päivän sisällä – Mutta ovatko ne kaikki tarpeen?

Lue seuraavaksi