1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. neulegraffitit

Ensi vuonna 150 vuotta täyttävälle Kemin kaupungille suunnitellaan erilaista juhla-asua

Keskuspuistokatua reunustavat puut on tarkoitus pukea neulegraffiteilla ensi vuoden keväällä, kun kaupunki viettää juhlavuottaan.

Sinivalkoinen neulegraffiti koristi puuta Mikkelissä keväällä 2017. Kuva: Vilma Ruokoski / Yle

Neulegraffiti on tekstiilitaiteen ja katutaiteen välimuoto, joka sopii monenikäiselle käsityön harrastajalle. Wikipedia luonnehtii neulegraffitin olevan yksinkertaisesti "julkiselle paikalle kiinnitetty neule". Toteutustapoja on yhtä monta kuin toteuttajaakin eli se on voitu tehdä aivan yhtä hyvin kutomalla kuin vaikkapa huovuttamalla.

Kemin kaupungin elinkeinopalveluiden suunnittelija työskentelevä Tarja Kyllönen näki netissä kuvia Turussa esillä olleissa neulegraffiteista ja lamppu syttyi.

– Mietinnässä oli, mitä kivaa kaupungin juhlavuodeksi keksitään, niin tämä tuntui heti Kemiin sopivalta idealta.

Juhlavuoden kuoseja haetaan kaikille avoimella kilpailulla, joka on käynnissä ensi kevääseen. Kisaan voi ilmoittautua mukaan joulukuun loppuun mennessä ja toukokuussa palkitaan eniten yleisöääniä saaneet työt sekä aikuisten että alle 18-vuotiaiden sarjasta.

Keskuspuistokadun puut on tarkoitus pukea kilpailun kautta löytyvillä neulegraffiteilla keväällä ennen kesän väriloiston puhkeamista.

– Toivottavaa olisi, että työn teema liittyisi jollakin tavalla Kemiin. Töissä voi myös kierrättää laatikon pohjalle hautautuneet neulepuserot ja muut keskeneräiset sukan tekeleet, Kyllönen vinkkaa.