Oppositio kampittaa hallitusta epäluottamuslauseella ulkoministeri Soinia vastaan – Eduskunta keskustelee hallituksen budjettiesityksestä, katso suorana klo 12 alkaen

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksesta äänestetään perjantaina tai ensi viikon tiistaina.

epäluottamuslause
Eduskunnan täysistunto
Eduskunnan täysistunto

SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP houkuttelevat hallituspuolueiden kansanedustajia mukaan ulkoministeri Timo Soinin (sin.) kaatotalkoisiin.

Taustalla ovat Soinin abortinvastaiset esiintymiset, joita ulkoministeri on joutunut selittelemään sekä hallituskumppaneille että oikeuskanslerille.

Timo Soini
Timo SoiniValdrin Xhemaj / EPA

Oppositioryhmät päättivät Soinia koskevan epäluottamuslauseen tekemisestä yhteisessä tapaamisessaan jo runsas viikko sitten. Epäluottamuslause esitetään hallituksen budjettiesityksen tänään alkavan eduskuntakäsittelyn yhteydessä.

Soini-äänestyksen aikataulua selvitellään

Ulkoministeri Soini esittelee ulkoministeriön budjettia torstaina aamupäivällä, ja viimeistään siinä yhteydessä oppositio hyökkää.

Puhemiesneuvostolle on jo etukäteen aiheuttanut päänvaivaa, milloin Soinin luottamuksesta äänestetään. Vaihtoehtoina ovat perjantai tai ensi viikon tiistai.

Budjettikeskustelu uhkaa venyä pitkälle perjantai-iltapäivään, jolloin maakunnista tulevilla kansanedustajilla on jo kiire kotimaisemiin. Äänestyksen siirtäminen ensi viikon tiistaille sotkisi ulkoministeri Soinin osallistumisen YK:n yleiskokoukseen.

Puhemiesneuvosto pohtii äänestysjankohtaa taas tänään. Hallituspuolueiden edustajilla on siellä enemmistö, joten äänestyksen ajankohtaa sovitellaan hallitukselle sopivaksi.

Hallituspuolueiden tavoitteena on varmistaa, että äänestyksessä ulkoministeri Soini tukena olisi riittävä enemmistö, jotta Sipilän hallitus ei vahingossa kaatuisi.

Oppositio kosii kokoomuksen naisedustajia

Oppositioryhmien palaverin jälkeen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman houkutteli myös hallituspuolueiden edustajia äänestämään "naisten oikeuksia vastaan toimivaa" ulkoministeriä vastaan.

– Me uskomme, että esittämällä epäluottamuslause ulkoministeri Soinille, hallituspuolueiden edustajien, erityisesti edistyksellisten naisten, on helpompi äänestää naisten oikeuksien puolesta ilman, että samalla täytyy ottaa kantaa koko hallituksen luottamukseen, Lindtman perusteli henkilökohtaista epäluottamuslausetta.

Opposition tähtäimessä on nyt hallituksen rivien hajottaminen. Toisena vaihtoehtona olisi ollut välikysymyksen tekeminen koko hallitukselle.

Lindtman heitti verkkoja erityisesti kokoomuksen eduskuntaryhmän suuntaan.

– Tiedän, että siellä on edistyksellisiä naisia. Nyt he pääsevät äänestämään naisten oikeuksien puolesta ilman, että he joutuvat samalla ottamaan kantaa koko hallituksen luottamukseen, Lindtman yritti hajottaa hallitusrintamaa.

Perussuomalaiset väisti Soini-operaation

Kristillisdemokraatit eivät osallistuneet oppositiopuolueiden Soini-tapaamiseen. Ryhmän jäsenet ovat aiemmissa kannanotoissaan tukeneet Soinin abortinvastaisia esiintymisiä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri ja puolueen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari käväisivät opposition Soini-palaverissa, mutta perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei halunnut lähteä mukaan Soinin-kaatoon.

Perussuomalaisten kannalta asetelma on kuitenkin mielenkiintoinen.

Perussuomalaisia 20 vuotta johtanut Soini jätti kesäkuussa 2017 Jussi Halla-ahon käsiin joutuneen puolueen ja liittyi uuden puolueen, sinisen tulevaisuuden, perustaneiden loikkareiden joukkoon.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä monilla edustajilla voi olla houkutusta näpäyttää Soinia.

Lue myös:

Kuinka paljon Sipilän hallitus otti ja antoi? Katso Ylen Mun budjetti -koneesta koko hallituskauden vaikutukset sinun lompakkoosi

Nämä 9 muutosta hallitus tekee elämääsi: Tupakka-askin hinta nousee, Koskenkorva kallistuu ja pienimpiin eläkkeisiin 9 euron kuukausikorotus