Muuttolinnut muuttavat tapojaan ilmaston lämpenemisen myötä

On kiistatonta, että muuttolinnut pyrkivät sopeutumaan ilmastonmuutokseen, kertoo venäläinen biologi.

linnut
Töyhtöhyyppä taivaalla.
Raine Martikainen

Lukuisat muuttolinnut, muun muassa useat eri varpuslinnut, kuten rastaat, ovat viimeisten kahdenkymmen vuoden aikana vaihtaneet muuttoaikatauluaan. Linnut tekevät näin sopeutuakseen ilmaston lämpenemiseen, kertoo Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).

– Ajankohta, jolloin muuttolinnut palaavat, on aikaistunut parilla viikolla. Joillakin lintulajeilla aikataulu on aikaistunut jopa kuukaudella, sanoo venäläinen lintubiologi Leonid Sokolov lehden haastattelussa.

Aiheesta kirjan kirjoittaneen Sokolovin mukaan on yksiselitteistä, että muuttolinnut pyrkivät sopeutumaan ilmastonmuutokseen.

– 1970-luvulla, kun keskilämpötila oli alhaisempi, palasi peippo usein toukokuun alussa. Nyt laji saapuu huhtikuun puolivälissä. Tämä ei mukaan koske pelkästään peippoa, sillä myös pajulintu, töyhtöhyyppä ja kattohaikara palaavat entistä aiemmin, Sokolov kertoo Kuurinkyntäällä sijaitsevalla tutkimusasemalla.

Sokolovin mukaan ilmastonmuutos suosii joitakin lajeja, samalla kun se heikentää toisia. Eri lajien selviytyminen ilmastonmuutoksesta riippuu siitä, miten ne pystyvät vaihtamaan talviympäristöään.

– Ilmastonmuutos etenee nopeasti, eikä ole varmaan että kaikki lajit pystyvät sopeutumaan. Tarvitaan 35 sukupolvea, ennen kuin muuttolintu vaihtaa määränpäätä, Sokolov sanoo.

Juttua korjattu 18.9. klo 12.20: Sokolovin lintuhavainnot eivät perustu Ruotsiin, vaan Kuurinkyntäällä sijaitsevan tutkimusaseman tietoihin.

Aiheesta muualla:

Songbirds Shift Migration Patterns to Sync with Warming (siirryt toiseen palveluun)