1. yle.fi
  2. Uutiset

Sikatilojen lantasäiliöt ja hiilivoimaloiden tuhkavuoret uhkaavat levitä USA:n tulvavesiin – sadealue suuntaa kohti New Yorkia

Florence-myrskyn tuulen nopeus on jo laantunut, mutta ankara sade jatkuu hellittämättä.

Ulkomaat
Fayettevillessä, Pohjois-Carolinassa paikallisen St. Jamesin kirkon editse kulkeva tie on muuttunut joeksi.
Fayettevillessä, Pohjois-Carolinassa paikallisen St. Jamesin kirkon editse kulkeva Cool Spring Street on muuttunut joeksi.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain itärannikolla viranomaiset yrittävät ottaa selvää, millaisen uhan valtava sademäärä aiheuttaa alueen ympäristölle.

Uutistoimisto AP:n mukaan huolta aiheuttavat muiden muassa seudun lukuisat sikatilat ja hiilivoimalat.

Sikatiloilla eläinten virtsa ja lanta otetaan talteen suuriin säiliöihin. On mahdollista, että säiliöiden sisältö sekoittuu metriseen tulvaveteen. Toistaiseksi tästä ei kuitenkaan ole havaintoja.

Etelä-Carolinassa on myös useita sekä käytössä olevia että käytöstä poistettuja hiilivoimaloita. Hiilen polttamisesta syntyy valtava määrä tuhkaa, jota on säilötty voimaloiden tonteille eri tavoin.

Esimerkiksi Suttonin voimala, jonka toiminta päättyi vuonna 2013, on läjittänyt miljoonia tonneja tuhkaa maakasoihin, jotka on peitetty mullalla.

Duke Energy -yhtiö kertoo, että sen omistaman H.F. Leen voimalaitoksen alueella kolme tuhkakasaa on jäänyt veden alle.

Hiilituhka sisältää vaarallisia raskasmetalleja, kuten arseenia, lyijyä ja elohopeaa. Toistaiseksi ei ole havaintoja, että näitä aineita olisi levinnyt ympäristöön.

Florence muuttaa suuntaa

Florence-myrsky on kulkenut Atlantilta saavuttuaan suoraan kohti länttä, mutta nyt myrsky on muuttamassa suuntaansa.

Ennusteen mukaan myrsky tekee mutkan ja kurvaa kohti koillista. Tämä tarkoittaa, että Florence saapuisi itärannikon suuriin kaupunkeihin, New Yorkiin ja Philadelphiaan huomenna tiistaina paikallista aikaa iltapäivällä.

Kartta Florence-myrskyn arvioidusta reitistä.
Florence-myrskyn ennustettu reitti.Ilkka Kemppinen / Yle

Florencen tuulet ovat jo heikentyneet. Tuulennopeus on tällä hetkellä noin 15 metriä sekunnissa.

Trooppisen matalapaineen tuoma suurin ongelma onkin jatkuva rankkasade. Pohjois-Carolinan kuvernööri Roy Cooper kertoo, että tietyillä alueilla sadetta on tullut jo 60 senttimetriä, mutta saderintamat saattavat pudottaa lisää vettä 50 - 75 millimetriä tunnissa.

Florencen myrskytuuli on myös painanut merivettä rannikolle ja monin paikoin Yhdysvaltain itärannikko on useiden metrien syvyisen tulvaveden peitossa. Wilmingtonin 120 000 asukkaan kaupunki on kokonaan eristyksissä tulvan peitettyä tiet, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Noin puoli miljoonaa ihmistä on vailla sähköjä.

Lue lisää:

Florence-myrskyn aiheuttamat pahimmat tuhot saattavat olla vasta edessä

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi