Osatyökykyisiä auttava keskus pääsi juuri vauhtiin ja nyt sitä uhkaa sulkeminen Tampereella

Onnistuneesti osatyökykyisiä auttanut Pirkanmaan toimintakykykeskus uhkaa loppua. Ministeriö ei ole jatkamassa vain vuoden toiminutta kokeilua, ja nyt rahaa toivotaan kunnilta.

Osatyökykyiset
Työntekijä -sana.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Työelämään pääsy osatyökykyisenä tai sinne paluu vaikean sairauden heikentämänä on monimutkainen yhtälö.

Tarvitaanko A- vai B-todistus? Kuka saa kirjoittaa kuntoutumissuunnitelman? Mikä on kuntoutustuki, miten verotus menee?

Jaksaminen loppuu, kun pitäisi selvittää tilannetta paitsi lääkärien ja työnantajan myös muun muassa eläkevakuutusyhtiön, kuntoutuksen, vero- ja sosiaaliviraston sekä Kelan kanssa.

Osana sosiaali- ja terveysministeriön OTE-kärkihanketta Tampereella aloitti viime syksynä matalan kynnyksen toimintakykykeskus. Keskuksessa neuvotaan ja autetaan osatyökykyistä juuri hänen oman tilanteensa mukaan.

Tavoitteena on, että osatyökykyinen pääsisi kiinni työhön tai opiskeluun. Liian aikainen eläköityminen suistaa helposti köyhyyteen ja saattaa muun muassa syrjäyttää yhteiskunnasta.

Apua on saanut yli 600 osatyökykyistä

Tämän hetken tietojen mukaan ministeriön rahoitus on päättymässä, joten keskuksen toiminta päättyy. Loppu häämöttää hyvistä kokemuksista ja tuloksista huolimatta.

Sanapelin kirjaintelineessä sana työ.
Heli Mäkikauppila / Yle

Pirkanmaan keskus oli alunperin niille, joiden työkykyä rajoittavat tuki- ja liikuntaelinongelmat. Viime keväänä se avattiin kaikille, jotka sairauden tai vamman vuoksi tarvitsevat tukea työhön pääsemiseen tai siellä pärjäämiseen.

– Nämä TULES-ongelmat ovat edelleen suurin osa, mutta asiakkaiksi on tullut myös esimerkiksi masennuksen vuoksi osatyökykyisiä, kertoo Pirkanmaan toimintakykykeskuksen projektipäällikkö Tuula Haukka-Wacklin.

Keskus on Taysin alueella, ja sinne voi ottaa yhteyttä ilman lähetettä. Vastassa on ns. ensilinjan työntekijä, ja tarvittaessa saa yhteyden lääkäriin tai psykologiin.

Kunnat hätiin ainakin pariksi vuodeksi tai soteen asti?

Tuula Haukka-Wacklinin mukaan toimintakykykeskus on vuodessa saanut luotua moniammatillisen verkoston. Mukana on terveydenhuollon lisäksi muun muassa työvoimapalvelut sekä kuntien ja Kelan asiantuntijoita.

Olen juuri tekemässä laskelmia ja hakemuksia Pirkanmaan kunnille, että keskus saisi jatkaa.

Tuula Haukka-Wacklin

Myös osatyökykyiset ovat löytäneet keskuksen, ja asiakasmäärä on kasvussa. Haukka-Wacklin kertoo, että esimerkiksi lääkärit poliklinikoilta ovat oppineet neuvomaan potilaitaan ottamaan yhteyttä.

– Jokin aika sitten eräs asiakas oli luopumassa opinnoistaan ylivoimaisilta tuntuvien hankaluuksien vuoksi. Onnistuimme täällä auttamaan häntä taas opintojen pariin, Haukka-Wacklin kertoo esimerkin.

Toimintakykykeskuksen asiakkaat ovat koko maakunnasta. Noin puolet heistä on tamperelaisia.

– Kunnat ovat osoittaneet kiinnostusta keskuksen toimintaan ja tuloksiin. Olen juuri tekemässä laskelmia ja hakemuksia Pirkanmaan kunnille, että keskus voisi jatkaa ainakin ensi ja seuraavan vuoden. Se olisi väliaikanen ratkaisu, kunnes sote-malli astuu voimaan. Siitähän ei vielä tiedä.

Haukka-Wacklinin mukaan myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ja sote-valmistelussa ollaan myötämielisiä toimintakykykeskuksen jatkolle.