Kittilä-käräjät jatkuvat koko syksyn, loppulausunnot tulossa joulukuussa

Kittilän monimutkaisen hallintosotkun käsittelyä jatketaan Lapin käräjäoikeudessa tiistaina. Viime viikolla alkaneessa oikeudenkäynnissä on syytettynä 28 kittiläläistä kuntapäättäjää.

Kittilä-oikeudenkäynti
Syyttäjä Sari Anttonen saapui Lapin käräjäoikeuteen lounastauon jälkeen.
Syyttäjä Sari Anttonen saapui Lapin käräjäoikeuteen lounastauon jälkeen.Maija-Liisa Juntti / Yle

Melkein viisi vuotta Kittilän kunnan hallintoa vaivannut kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamisesta alkanut sotku huipentuu syksyn mittaan Lapin käräjäoikeudessa.

Monimutkainen vyyhti on nyt tarkoitus avata perin pohjin, käräjiä käydään kolme päivää viikossa aina itsenäisyyspäivään asti. Istunnot ovat tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin.

Kittilän kuntapäättäjien rikosasian käsittely jatkuu Lapin käräjäoikeudessa tällä viikolla vastaajien asiaesittelyllä.

Asiaesittelyssä syytetyt voivat esittää syyttäjän näkemykseen oman vaihtoehtoisen näkemyksensä tapahtumien kulusta, tuoda esiin omalta kannaltaan edullisia seikkoja sekä osoittaa heikkouksia syytteen perusteluissa.

20.9. syyskuuta torstaina alkaa syyttäjän kirjallisten todisteiden esittely. Siihen on varattu aikaa kaksi viikkoa eli lokakuun neljänteen päivään saakka.

Syyttäjän kirjallisissa todisteissa on muun muassa kunnanhallituksen pöytäkirjoja, vastaajien sähköpostiviestejä sekä muistioita, kirjelmiä ja tilapäisen valiokunnan raportteja. Tilapäinen valiokunta perustettiin valmistelemaan kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamista tai siirtämistä syrjään.

Lisäksi mukana on Päivikki Palosaaren niin sanottu paimenkirje oy Levi Ski resort hissiyhtiön hallituksessa istuneille kunnan edustajille, elinkeinojohtajalle ja useille yritysjohtajille.

Loppulausunnot itsenäisyyspäiväksi

Seuraava vaihe oikeusprosessissa on mukana olevien henkilöiden kuuleminen.

9. lokakuuta tiistaina kuullaan asianomistajaa, ex-kunnanjohtaja Anna Mäkelää. Siihen on varattu aikaa koko päivä.

10. lokakuuta. Aleksis Kiven päivänä alkaa vastaajien kuuleminen eli syytetyt esittävät oman näkemyksensä syytteistä ja syyttäjän esittämistä asioista. Ääneen pääsevät vuorollaan kaikki 28 vastaajaa.

Tämä vaihe kestää reilun kuukauden, tosin välissä on kahden viikon tauko viikoilla 42-43.

14. marraskuuta lähtien seuraavan kahden viikon aikana kuullaan todistajia.

4. ja 5. joulukuuta ovat vuorossa syyttäjän ja asiaosaisten loppulausunnot. Tuomioistuimen päätöstä monisyisessä asiassa saataneen odottaa pitkälle ensi kevääseen.