1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tässä ne ovat: Uudet satasen ja 200 euron setelit

Euroopan keskuspankki on esitellyt uudet eurosetelit.

Ulkomaat
100 ja 200 euron setelit.
Euroopan Keskuspankki

Sadan ja kahdensadan euron setelit tulevat liikenteeseen ensi vuoden toukokuun lopussa. Tänään esitellyt setelit ovat viimeiset uudet euroseteleiden sarjassa. Euroseteleitä on julkaistu kaksi sarjaa. Euroopan keskuspankin esittelytilaisuus (siirryt toiseen palveluun)

Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen Yves Mersch kertoi julkistamistilaisuudessa, että seteliuudistus parantaa maksuliikenteen turvallisuutta ja vaikeuttaa väärennöksiä. Sarjan aiemmin julkaistuissa seteleistä pienimmät ovat viiden ja suurimmat viidensadan euron seteleitä.

Setelit päästetään liikenteeseen ensi keväänä. Siirtymäaikana muun muassa automaatit on määrä muuttaa sopiviksi uusille seteleille.

Kuva-aiheena Euroopan kulttuurihistoria

Yves Mershin mukaan uudet setelit erottuvat sarjan pienemmistä seteleistä entistä paremmin. Myös uusissa seteleissä kuvataan Euroopan kulttuurihistoriaa. Niiden hologrammiväri on vihreä.

Uudet sataset ja kaksisataset ovat aiempaa kapeampia ja samanleyvyisiä kuin viidenkympin setelit. Käteisautomaateista on keskuspankin mukaan helpompi nostaa samanlevyisiä seteleitä. Setelien pituudet sen sijaan pysyvät ennallaan: Mitä suurempi arvo, sitä pidempi seteli.

Mersh sanoi, että käteinen raha säilyy edelleen tärkeänä välineenä. EKP:n johtokunnan edustajan mukaan kansallisten valuuttojen muisto on hiljalleen hiipumassa.

Uudet 100 ja 200 euron setelit.
Euroopan Keskuspankki

Uutista on päivitetty klo 17.21: Tarkennettu uusien setelien kokoa verrattuna entisiin. / Klo 18.05 tarkennettu kokoa

Lue seuraavaksi