Ampuma-aseisiin liittyvistä kuolemista puolet tapahtuu vain kuudessa maassa – ja nekin löytyvät samasta ilmansuunnasta

Aseväkivallassa on viime vuosikymmeninä kuollut lähes joka vuosi enemmän ihmisiä kuin sodissa ja konflikteissa.

kuolema
Jengiläisten pidätys El Salvadorissa.
Jengiläisten pidätys El SalvadorissaOscar Rivera / AOP

Uuden tutkimuksen mukaan ampuma-aseisiin liittyvistä kuolemista peräti puolet sattuu kuudessa maassa, jotka kaikki sijaitsevat Amerikassa.

Vuotta 2016 koskevan tilaston kärjessä on Brasilia, jossa kuoli peräti 43 200 ihmistä tuliaseiden käytön seurauksena. Kymmenen kärkijoukossa ovat Amerikoista myös Yhdysvallat (37 200), Meksiko (15 400), Kolumbia (13 300), Venezuela (12 800) ja Guatemala (5 090). Näissä maissa sattui hieman yli puolet kaikista asekuolemista.

Lukuihin on laskettu henkirikosten lisäksi itsemurhat ja tapaturmat, mutta ei esimerkiksi terrorismin vastaisia toimia tai aseellisia konflikteja. Vertailussa oli mukana 195 maata, myös Suomi. Tutkimus on julkaistu yhdysvaltalaisessa lääketieteellisessä JAMA (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä.

Washingtonin yliopiston tutkimuksesta selviää myös, että näissä asekuolemissa henkensä menetti useampi ihminen kuin aseellisissa konflikteissa vuosina 1990-2016. Poikkeuksen tekee ainoastaan 1994, jolloin Ruandan kansanmurhassa surmattiin satoja tuhansia ihmisiä.

"Aikamme suurimpia terveysongelmia"

– Tutkimus todistaa sen, mitä monet ovat vuosien ajan sanoneet: aseisiin liittyvä väkivalta on aikamme suurimpia terveysongelmia, sanoo tutkimustiedotteessa professori (siirryt toiseen palveluun)Mohsen Naghavi Washingtonin yliopistosta. Hänen mukaansa ongelma ei ratkea ennen kuin vastuulliset johtajat kokoontuvat ratkomaan sitä.

Vuoden jokaisena päivänä 688 ihmistä saa surmansa aseiden käytön seurauksena eli vuodessa kuolleita kertyy yhteensä yli neljännesmiljoona. Hyvä uutinen on se, että asekuolemat ovat vähentyneet vertailuaikana keskimäärin vajaan prosentin vuodessa.

Suhteellisesti eniten kuolemia El Salvadorissa

Vaikka Brasilia ja Yhdysvallat johtavat tilastoja, eivät ne yllä huipulle, kun asekuolemien määriä verrataan suhteutettuna väkilukuun.

Tätä tilastoa johtaa El Salvador, jossa sattui vuonna 2016 peräti 39,2 kuolemaa sataa tuhatta ihmistä kohti. Seuraavina tulivat Venezuela, Guatemala ja Grönlanti, joka lasketaan vertailussa omaksi maakseen. Yhdysvallat ei ollut kymmenen kärjessä.

Toista ääripäätä edustivat Singapore sekä Kiina, Oman ja Japani. Euroopan maista huippukymmenikköön pääsivät Romania ja Britannia.

Tutkimuksissa selvitettiin myös kuolemien taustoja. Jengiväkivallasta kärsivässä El Salvadorissa lähes kaikissa tapauksissa oli kyse henkirikoksesta.

Lähes kaikissa vauraissa maissa asekuolemista liki kaksi kolmasosa oli itsemurhia. Grönlannissa tehtiin vuonna 1990 peräti 101 itsemurhaa sataa tuhatta ihmistä kohti. Nyttemmin luku on laskenut runsaaseen 20:een.

Yhdysvalloissa vastaava luku oli toissavuonna 6,4, mikä on toiseksi korkein luku maailmassa.

Ampuma-aseilla tehtyjen itsemurhien osalta Suomi on tilaston yläpäässä eli yhdeksäntenä. 2,4 suomalaista sataa tuhatta kohden päättää vuosittain päivänsä aseella.

Suomessa paljon aseita ja niillä tehtyjä itsemurhia

Tutkimuksen mukaan vuonna 2016 Suomessa kuoli 186 ihmistä ampuma-aseen aiheuttamiin vammoihin. Tilastokeskuksen laskentatavalla luku on jopa pienempi.

Muutos on merkittävä vuodesta 1990. Tuolloin ampuma-asevammoihin kuoli peräti 366 ihmistä.

Toissavuoden ampumakuolemista noin 90 prosenttia oli itsemurhia, noin seitsemän henkirikoksia ja kolmisen prosenttia tapauksista luokiteltiin tahattomiksi ampuma-aseturmiksi. Henkirikosten osalta Suomen luku kuuluu vertailun alhaisimpiin.

– Suomalaisittain on mielenkiintoista, että vaikka täällä on paljon aseita, niin surmia tai murhia tehdään niillä melko vähän, sanoo yksi tutkimuksen kirjoittajista, kirurgi Tuomo Meretoja HUS:sta.

Itsemurhien iso osuus erottaa Suomen monista muista maista.

– Luulen, että käytettävissä olevat keinot sanelevat sitä, millä itsemurha tehdään. Ampuma-ase on siinä suhteessa helppo.

Mies laittaa panosta aseeseen.
AOP

Laillisia ja rekisteröityjä aseita on metsästys- ja ampumaharrastusten takia Suomessa enemmän kuin monissa muissa maissa.

Huumekauppa hallitsee tilastoja Amerikoissa

Meillä aseet ovat kuitenkin luvanvaraisia ja ne pitää rekisteröidä. Tältä osin sääntely esimerkiksi Yhdysvalloissa on paljon löyhempi. Siellä myös lobbaustoiminta aseiden puolesta on aktiivista ja niitä pidetään itsepuolustustarkoituksissa, Meretoja muistuttaa.

Amerikan maiden sijoitus tilastojen kärjessä selittyy Meretojan mukaan myös suurelta osin huumekaupalla ja siihen liittyvällä rikollisuudella.

Siitä kertoo myös se, että tutkimuksessa käsitellään erikseen maita, jotka Yhdysvallat luettelee huumekauppaa käyviksi maiksi. Ja niitä on eniten Latinalaisessa Amerikassa.

Korjaus: 28.9. klo 8:20: Poistettu vertailu aseiden määrästä Suomessa ja Pohjoismaissa.