1. yle.fi
  2. Uutiset

Itärajalla selvitetään villisika-aidan rakentamista – afrikkalainen sikarutto vaanii rajan takana

Verenvuotokuumetautia on löytynyt Venäjältä parin sadan kilometrin päässä Suomen rajasta.

sikarutto
Villisika ruokailee tarhalla.
Niko Mannonen / Yle

Luonnonvarakeskus (Luke) selvittää eläinten kulkemista estävän aidan rakentamismahdollisuuksia Suomen ja Venäjän väliselle rajalle.

Luke tutkii, minkä verran aita torjuisi villisikojen levittämän afrikkalaisen sikaruton tuloa Suomeen.

– Selvitämme myös aidan ekologisia vaikutuksia eli miten aita vaikuttaisi muihin eläinlajeihin, ohjelmapäällikkö Sirpa Thessler Luonnonvarakeskuksesta kertoo.

Vuoden loppuun mennessä valmistuvan selvitystyön on tilannut maa- ja metsätalousministeriö.

– Aitaa ei lähdetä suoraan vain rakentamaan, neuvotteleva virkamies Katri Levonen maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo.

Selvityksen valmistuttua päätetään, kannattaako aitaa rakentaa ja minkä pituinen aita olisi, jos rakentamiseen päädyttäisiin.

Aitaa koskevasta selvityksestä kertoi ensin Maaseudun tulevaisuus (siirryt toiseen palveluun) .

Taudin torjuntaa tehostettu

Afrikkalainen sikarutto on sikojen, villisikojen sekä minisikojen helposti leviävä verenvuotokuumetauti. Tauti leviää sikojen välillä hengitysteiden ja suun kautta.

Välillisesti se voi levitä Suomeen myös lihatuotteissa, joita tuodaan ulkomailta eväinä tai tuliaisina.

Afrikkalaisen sikaruton torjuntatoimia on tehostettu eri tavoin viime vuosina. Itärajan aita olisi yksi keino torjua taudin tuloa Suomeen.

Viime kesänä aloitti työnsä tullin ruokakoira Aino, joka työskentelee itärajan rajanylityspaikkojen lisäksi lentokentillä ja satamissa. Ainon tehtävänä on vainuta eväänä tai tuliaisina kuljetettavat lihatuotteet, joiden mukana afrikkalainen sikarutto voi levitä Suomeen.

Elintarvikkeiden tuontikielloista ja -rajoituksista voi lukea tarkemmin tästä Ylen heinäkuussa tekemästä artikkelista.

Kaksinkertaiset aidat sikatiloille

Afrikkalaista sikaruttoa torjutaan myös suoraan sikatiloilla.

Kesäkuun alusta alkaen sikojen ulkona pitäminen on ollut sallittu vain riittävän vankkarakenteisissa aitauksissa tai ulkotarhoissa, jotka on suojattu kaksinkertaisin aidoin. Näin luonnonvaraiset villisiat eivät pääse kosketuksiin tarhassa pidettävien sikojen kanssa.

Villisikoja myös metsästetään. Evira on pyytänyt metsästäjiä lähettämään näytteitä metsästetyistä luonnonvaraisista villisioista ja ilmoittamaan kuolleina löydetyistä ja liikenneonnettomuuteen joutuneista luonnonvaraisista villisioista.

Lue seuraavaksi