Maailman pakolaisongelma helpottuu? Pakistan aikoo antaa kansalaisuuden 1,5 miljoonalle pakolaiselle

Osa Afganistanista tulleista pakolaisista on ollut Pakistanissa jo 40 vuotta.

Pakistan
tyttö ja kaksi naista
Kaksi burkhaan verhottua afgaaninaista ja nuori tyttö pakolaisten rekisteröintiasemalla Pakistanissa.Bilawal Arbab / EPA

Pakistan aikoo myöntää kansalaisuuden pakolaisille, jotka ovat syntyneet Pakistanissa. Asian ilmoitti eilen sunnuntaina pääministeri Imran Khan.

Pakistanissa on maailman suurin pakolaisväestö. Maassa on esimerkiksi 2,7 miljoonaa Afganistanista paennutta ihmistä, kertoo The Guardian (siirryt toiseen palveluun). Heitä alkoi tulla maahan jo vuonna 1979, kun Neuvostoliitto miehitti Afganistanin.

Afganistanin levottomuudet eivät ole missään vaiheessa laantuneet, joten pakolaisten virta on jatkunut, vaikka Pakistan on yrittänyt palauttaa heitä.

Pääministerin yllätyksenä tulleen ilmoituksen mukaan kansalaisuus myönnettäisiin nyt niille pakolaisille, jotka ovat syntyneet Pakistanissa. Heitä on Pakistanin afgaaniväestöstä noin 60 prosenttia, eli 1,5 miljoonaa ihmistä.

Pääministeri aikoo myöntää saman oikeuden myös Bangladeshistä tulleille pakolaisille, joiden joukossa voi olla rohingya-väestöön kuuluvia muslimeita, kertoo The Express Tribune -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Vuonna 2016 Pakistan päätti palauttaa suuren joukon afgaanipakolaisia. Tämä olisi ollut katastrofi, sillä vuosikymmenten sodan riivaamalla maalla ei olisi ollut kykyä ottaa vastaan suurta ihmismäärää, jonka kytkökset maahan olivat suurelta osin jo kadonneet.

NYT: Afganistaniin pakkopalautetaan 1,5 miljoonaa pakolaista – täysi katastrofi

Korjaus 19.9.2018: artikkeliin on täsmennetty, että Pakistan aikoo myöntää kansalaisuuden afgaanipakolaisille eli kyse on vielä aikomuksesta.