Työmarkkinoilla irtisanomiskiista kärjistyy, kun ylityökiellot astuvat voimaan – HUS: Joitain leikkauksia saatetaan joutua perumaan

Hallituksen ja työntekijäjärjestöjen välit ovat kiristyneet. Työtaistelutoimet ovat laajenemassa teollisuuden puolelta hoitoalalle.

irtisanomissuoja
Hoitaja valmistelee potilasta leikkaukseen.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Työmarkkinoilla sotarummut kumisevat, kun ensimmäiset ylityökiellot astuivat voimaan ja samalla vastatoimet hallituksen suunnittelemalle irtisanomissuojan heikentämiselle laajenivat.

Ensimmäisenä toimiin ryhtyivät teollisuuden työntekijöitä edustava Teollisuusliitto, teollisuuden toimihenkilöitä edustava Ammattiliitto Pro ja Auto- ja kuljetusalan työntekijöiden AKT, jotka aloittivat ylityökiellon tänään maanantaina.

Työnantajia edustavan Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle pitää tilannetta erittäin huolestuttavana.

– Teknologiateollisuuden toimialalla on hyvä tilanne sikäli, että kasvu on ollut vahvaa ja tilauskirjat ovat täynnä. Samalla osaajista on huutava pula. Sen takia ylityökielto juuri tässä tilanteessa vaikuttaa erittäin kielteisesti alan toimintaan, Helle sanoo.

Helle: Kymmenien miljoonien eurojen tappiot

Riidan taustalla on hallituksen suunnitelma irtisanomissuojan heikentämisestä alle 20 työntekijän yrityksissä. Helteen mukaan yritysten tappioissa puhutaan nopeasti kymmenistä miljoonista euroista.

– Luvut tarkentuvat kun tilanne etenee, mutta jo tässä vaiheessa selvää on se, että tämä aiheuttaa haittaa viennille ja yritysten toiminnalle, eikä tilanne ole kenenkään suomalaisen etu, Helle sanoo.

Helle korostaa, ettei Teknologiateollisuus ole kiistan osapuoli vaan sijaiskärsijä. Teknologiateollisuuden jäsenet ovat keskisuuria ja suuria yrityksiä, kun taas hallituksen lakiesitys koskee alle 20 työntekijän yrityksiä.

- Toivomme, että riitaan löytyisi mahdollisimman pikaisesti ratkaisu vuoropuhelun kautta, Helle sanoo.

Teollisuusliiton ylityökielto on voimassa toistaiseksi. Liitto on luvannut luopua painostustoimistaan, jos hallitus luopuu esityksestään, mutta hallitus on vakuuttanut ajavansa irtisanomissuojan heikennystä eteenpäin.

Hoitoalalle ylityökielto ensi viikolla

Paine hallitusta kohtaan kasvaa. Tänään työtaistelutoimistaan ilmoittivat myös Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super sekä terveysalan Tehy.

Järjestöt aloittavat ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ensi viikon keskiviikkona 26.9 kello 6 ja se päättyy perjantaina 28.9. kello 23.59. Myös Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloittaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ensi viikolla, mutta tarkka alkamispäivä ei ole vielä tiedossa.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen vaatii, että hallitus vetää esityksen irtisanomissuojan heikentämisestä pois.

–Tässä ollaan avaamassa sellaista pandoran lipasta, että me ei siihen suostuta, Rytkönen sanoo.

Irtisanomissuojan heikentämisen lisäksi ay-liikkeen ja Sipilän hallituksen välejä hiertävät jo aiemmin hallituskaudella tehdyt heikennykset. Rytkösen mielestä hallitus kuuntelee liikaa yrittäjiä palkansaajien kustannuksella.

– Me sanoimme jo kesällä, että nyt tulee Sipilän hallitukselle ehdot. Antaisin pääministeri Sipilälle sellaisen vinkin, että sinne saunan lauteille kannattaa kutsua muitakin kuin pelkkiä yrittäjien edustajia. Lähden hyvin mielelläni saunomaan ja kertomaan palkansaajien näkökulmaa, Rytkönen sanoo.

Saunomisella Rytkönen viittaa Iltalehden uutiseen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan kokoomuksen kansanedustaja ja yrittäjä Eero Lehti oli keskustellut irtisanomisten helpottamisesta Sipilän kanssa Kesärannan saunassa. Mukana saunareissulla oli myös kolmas yrittäjätaustainen poliitikko, silloin vielä kokoomuksen kansanedustajana toiminut Hjallis Harkimo.

HUS: Leikkauksia voidaan joutua perumaan

Hoitoalalla ylityökielto vaikuttaa nopeasti, sillä vuorojen vaihto ja ylitöiden tekeminen on hyvin yleistä. Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Petri Bono arvioi, että potilasturvallisuus ei tule ylityökiellon takia tule vaarantumaan ja kriittisimmät toiminnot pystytään ylläpitämään.

– Tässä vaiheessa ei varmuudella pystytä arvioimaan, mutta todennäköisesti muutamia ei-kiireellisiä leikkauksia saatetaan joutua perumaan, Bono sanoo.

HUS toivoo, että Tehy ja Super jättävät kriittisimmät toimenpiteet työtaistelutoimien ulkopuolelle. Näihin kuuluvat esimerkiksi sydänleikkaukset, elintensiirrot sekä vastasyntyneiden teho-osasto.

Hallitus seurailee

Ylityökielloista oli varoitettu jo etukäteen, joten hallitus on osannut varautua tilanteen kärjistymiseen. Hallituksen esitysluonnos ei kuitenkaan ota valmistuakseen.

Hallitus hakee esitykseen kompromissia alkuperäisen esityksen ja ammattiyhdistysliikkeen toiveiden väliltä. Ylen tietojen mukaan pääministeripuolue keskusta sekä siniset olisivat siihen valmiita. Kokoomus pitää kuitenkin toistaiseksi tiukasti kiinni alkuperäisestä esityksestä, joka helpottaisi potkujen antamista alle 20 työntekijän yrityksissä.

Ylen tietojen mukaan ministerit ovat neuvotelleet asiasta viimeksi perjantaina ja myös hallituspuolueitten puheenjohtajat ovat keskustelleet tilanteesta. Toistaiseksi ylityökiellot eivät vaikuta niin dramaattisesti, että hallituksella olisi kiire. Hallituspuolueista arvioidaan, että kiire voi tulla ensi viikolla, jos sairaaloiden toiminta vaikeutuu.

Lue myös: Hallitus taiteilee yrittäjien toiveiden toteuttamisen ja työntekijöiden suututtamisen välillä – työministeri ay-liikkeen uhittelusta: "Toivottavasti tämä ei nyt lähde aivan lapasesta"